Agfa gaat pensioenlasten afbouwen

Agfa-topman Pascal Juéry. ©Dries Luyten

Agfa-Gevaert, de beeldvormingsgroep uit Mortsel, waagt zich door Covid-19 nog niet aan prognoses voor 2020. Duidelijk is wel dat de afdeling drukplaten, de grootste divisie, flink onder druk staat. Met de cashberg pakt topman Pascal Juéry eerst de pensioenlasten aan.

Agfa-Gevaert houdt zijn vooruitzichten voor 2020 nog even op zak. Het valt nog niet te becijferen welke impact de coronacrisis zal hebben op zijn activiteiten. Topman Pascal Juéry vraagt nog enkele maanden geduld, tot de publicatie van de halfjaarcijfers.

Duidelijk is wel al dat de drukplatendivisie - die drukplaten en software levert aan drukkerijen - de komende kwartalen onder een 'aanzienlijke' druk zal staan door de coronacrisis. Die versnelt het krimpscenario dat de industrie al jaren parten speelt. Almaar meer papieren business wordt gedigitaliseerd. Met de hulp van tijdelijke werkloosheid werden de drukactiviteiten de voorbije weken afgebouwd om ze in lijn te brengen met de fors afgenomen (met dubbele cijfers) vraag. 

Verder kende de verkoop van grootformaatprinters bijna een 'hard stop' omdat het drukken van advertenties is stilgevallen. Verpakkingen daarentegen blijven stabiel. Ook de software voor ziekenhuizen - IT om beelden te delen - en radiologie (film en apparatuur) blijven overeind. In het tweede kwartaal kunnen de IT-projecten voor ziekenhuizen door hun focus op corona wel vertraging oplopen, waarschuwt Juéry. 'Maar dat verandert onze visie niet op dit groeidomein', zei hij tijdens de call met de analisten. 

64 miljoen
Werkkapitaal
Agfa bouwde zijn werkkapitaal in het eerste kwartaal met 64 miljoen euro af, van 26 naar 23 procent van de omzet.

De Franse topman gaat door de crisis nog strenger toezien op de kosten en het werkkapitaal. In dat laatste werd in de eerste drie maanden stevig de schaar gezet. Het werkkapitaal zakte met 64 miljoen euro tot 515 miljoen euro of van 26 naar 23 procent van de omzet. 'En we zijn nog niet aan het einde van die weg gekomen.'

Nog geen dividend

Opvallend is dat het kwartaalrapport met geen woord rept over wat met de 975 miljoen euro uit de verkoop van Healthcare IT - aan het Italiaanse Dedalus - zal worden gedaan. Aandeelhouders snakken na tien jaar naar een dividend en ook de pensioenlasten van 1 miljard euro kunnen worden afgebouwd. Vraag is hoeveel Juéry op zak houdt om de crisis door te komen en eventueel in te spelen op overnamekansen.

In de call met de analisten gaf de CEO aan dat hij met de cashberg in eerste instantie focust op het veiligstellen van Agfa's toekomst en investeringen in groeidomeinen als grootformaatprinters en de software (imaging IT) voor ziekenhuizen, die niet werk verkocht werd aan de Italianen. 

De tweede prioriteit zijn de pensioenlasten van zowat 1 miljard euro die elk jaar om en bij de 80 miljoen euro cash opsouperen. 'In het huidige tweede kwartaal worden al stappen gezet', zei Juéry. 

Inkoopplan?

De aandeelhouders - die al tien jaar op hun honger zitten - moeten dus nog wat meer geduld oefenen. Al mogen ze misschien al hopen op een mogelijke inkoop van eigen aandelen. Op de buitengewone algemene vergadering werd het kader goedgekeurd om de komende vijf jaar 20 procent van de uitstaande aandelen in te kopen. 

Als de Franse topman later effectief zo'n inkoopplan lanceert, krijgen de aandeelhouders zicht op een soort van uitgesteld dividend. Want als de ingekochte aandelen vernietigd worden, resulteert dat in meer winst per aandeel - de winst wordt dan over minder aandelen verdeeld. 

De vernietiging van aandelen is goed nieuws voor hoofdaandeelhouder Active Ownership Capital (AOC). Door aandelen te schrappen zal zijn belang van 14,7 procent toenemen zonder dat AOC aandelen moet bijkopen. AOC-topman Klaus Röhrig is sinds mei 2019 de voorzitter van Agfa. Hij volgde toen Julien De Wilde op. 

Agfa benadrukt in een reactie dat er geen inkoopplan op tafel ligt. Het is al 17 jaar geleden dat de Antwerpse multinational eigen aandelen heeft ingekocht. 

Resultaten

Agfa zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 4,4 procent zakken tot 501 miljoen euro. De bedrijfswinst voor herstructureringen daalde met 11 procent van 20 naar 18 miljoen euro. Analisten hadden op meer omzet (507 miljoen), maar minder winst (14 miljoen) gerekend. 

Agfa houdt dinsdagochtend een schriftelijke algemene vergadering. Vragen en antwoorden zullen op de website staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud