Agfa onderuit door nieuw 'overgangsjaar'

Agfa-topman Christian Reinaudo. ©Wim Kempenaers

Groeimotoren als grootformaatprinters (inkjet) presteerden vorig jaar goed, maar ingrepen in de organisatie wegen op de omzet en de winst. Dit jaar wacht hetzelfde scenario. En dat pikken beleggers niet.

Topman Christian Reinaudo van de beeldvormingsgroep legde voor 2017 de focus op omzetgroei. Maar ingrepen in de organisatie (o.a. de verkoopsstructuur in China) beslisten er anders over voor Agfa-Gevaert .

De omzet zakte bijna 4 procent tot 2,44 miljard euro. Exclusief de wisselkoerseffecten bedroeg de daling 2,9 procent, wat een verbetering is tegenover vorig jaar (-3,5%).

De krimpende verkoop zette in combinatie met duurdere grondstoffen als aluminium stevige druk op de winst, ondanks de besparingen van de voorbije jaren. De bedrijfswinst kwam 19 procent lager uit op 169 miljoen euro.

Netto bleef er 45 miljoen over, een daling van 44 procent tegenover 2016. De cijfers liggen in lijn met de analistenverwachtingen. De belastinghervormingen in België en de VS kosten Agfa eenmalig 25 miljoen euro.

2018

Voor dit jaar verwacht Agfa een soortgelijk scenario. Groeimotoren als grootformaatprinters (inkjet) en de softwareoplossingen voor ziekenhuizen boeren goed. Maar door enkele activiteiten anders te organiseren en door duurdere grondstoffen zal de winstmarge (ebitda) niet de 10 procent halen waar Reinaudo op mikt. Afgelopen jaar zakte die marge van 10,4 naar 9,1 procent. Dit jaar hoeven aandeelhouders niet op een hoger cijfer te rekenen.

Het wordt dus andermaal een overgangsjaar in Mortsel. Dat vooruitzicht pikken beleggers niet en duwen het aandeel fors lager .

Om de groep wendbaarder te maken grijpt CEO Reinaudo op verschillende vlakken in. Er is de vorig jaar ingezette afscheiding van de IT-oplossingen van de Healthcare-poot.

In dezelfde afdeling versterkt Agfa ook zijn verkoop- en serviceorganisatie van het enterprise imaging-platform, een platform dat alle dokters en specialisten in het ziekenhuis toegang geeft tot de medische beelden van een patiënt. 'Die inspanningen beginnen hun vruchten af te werpen. Onze imaging IT staat aan de rand van een doorbraak', luidt het.

Afbouw Amerikaanse doorverkopers

Na de reorganisatie van de Chinese verkoopkanalen van de hardcopy (print van een digitaal beeld) - die vorig jaar op de winst drukte, en waarvan 'de impact nu begint te vervagen' - pakt Agfa dit jaar de verkoopstructuur van de drukvoorbereidingsproducten in de VS aan. Bepaalde reseller-activiteiten in de VS werden stopgezet. Een soortgelijke productrationalisatie werd de voorbije jaren bij inkjet doorgevoerd.

Die grootformaatprinters zijn nu een van de groeimotoren van de groep, met een dubbelcijferige groei in 2017.

'Dat zijn investeringen in de toekomst van Agfa. Ze zullen de komende kwartalen op de winst wegen. Maar de komende jaren zullen ze ons toelaten groei na te streven', besluit Reinaudo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud