Agfa stelt geduld beleggers op de proef

Agfa-Gevaert gaat zijn groeidivisie Healthcare IT afsplitsen. ©BELGAIMAGE

Er is nog geen duidelijkheid over wat de beeldvormingsgroep van plan is met zijn groeidivisie Healthcare IT. En ondertussen kalft de omzet verder af.

Agfa-Gevaert   rapporteerde woensdagochtend zijn kwartaal- en jaarcijfers. 

Beleggers keken vooral uit naar wat CEO Christian Reinaudo gaat doen met zijn voornemen om de Healthcare IT-tak te verzelfstandigen, een afsplitsing die midden 2017 werd aangekondigd. Heeft de Fransman een partner of overnemer op het oog of wordt de bloeiende business naar de beurs gebracht?

Vage verklaring

Het jaarrapport geeft geen antwoord op die vraag.

Het blijft bij de volgende vage verklaring: 'De opsplitsing in Agfa en Agfa Healthcare geeft beide entiteiten de onafhankelijkheid die ze nodig hebben om partnerships te zoeken en om de nodige strategische stappen te zetten om toekomstige rendabele groei na te streven.'

JP Morgan is aangesteld als financieel adviseur. 'Over vorm en timing van de verdere verloop zal ten gepaste tijde worden gecommuniceerd.' Reinaudo benadrukte vorig najaar nog dat de afsplitsing er alleen komt als wat overblijft voldoende cashflow genereert om de zware pensioenerfenis te dragen.

Drie divisies

Agfa, wat overblijft na de afsplitsing van Healthcare (IT), wordt gehergroepeerd in drie divisies: Offset Solutions (de drukvoorbereidingsactiviteiten van het voormalige Agfa Graphics), Digital Print & Chemicals (de inkjetactiviteiten van het voormalige Agfa Graphics en de activiteiten van het voormalige Agfa Specialty Products) en Radiology Solutions (de beeldvormingsactiviteiten van het voormalige Agfa HealthCare).

In de bedrijfstak drukvoorbereiding diept Agfa de alliantie met het Chinese Lucky HuaGuang Graphics nog uit, via een intensievere samenwerking voor onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie. 

Agfa geeft ook aan dat het zijn pensioenrisico's in de VS en het VK verder wil afbouwen. Er werd een programma van twee jaar opgestart. 

Omzetkrimp

De cijfers dan. Die tonen hetzelfde beeld als in de vorige kwartalen. De omzet kalfde in het slotkwartaal van 2018 af door de reorganisatie van de prepressactiviteiten en de hogere grondstofkosten (aluminium).

In Graphics, de grootste poot, is er een daling van 10 procent. Healthcare krimpt met bijna 4 procent en Specialty Products, de kleinste divisie, zag zijn verkopen met 0,9 procent stijgen. Alles samen zakte de groepsomzet met 6,3 procent. Analisten gingen uit van een daling van 6 procent. 

De bedrijfswinst voor herstructureringskosten kwam 22,5 procent lager uit. Hier verwachtten analisten een daling van 16 procent. 

Over het hele boekjaar zag Agfa zijn omzet 8 procent dalen tot 2,25 miljard euro. En de recurrente bedrijfswinst (rebitda) daalde met 26 procent tot 125 miljoen euro. 

Door de herstructureringslasten duikt het nettoresultaat in het rood, van 45 miljoen euro winst vorig jaar naar een verlies van 15 miljoen euro. 

Prognoses

Van vooruitzichten is in het jaarrapport geen sprake. CEO Reinaudo heeft er altijd een punt van gemaakt naar een ebitdamarge van 10 procent te streven. Vorig jaar strandde dat cijfer op 8 procent.

Voor dit en volgend jaar gingen de analisten er voor de publicatie van de cijfers van uit dat Healthcare weer zou groeien. Dat moet de groepsomzet in 2019 doen stabiliseren en in 2020 aan een groei van zowat 3 procent helpen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content