Agfa boekt meer winst dan verwacht

Agfa-topman Christian Reinaudo ©Photo News

Agfa-Gevaert heeft afgelopen kwartaal zijn rendabiliteit zoals verwacht verder opgekrikt. Omzetgewijs heeft de beeldvormingsgroep echter nog altijd last van de slabakkende wereldeconomie.

Zowel Graphics als HealthCare - Agfa's grootste divisies - ging ook afgelopen kwartaal gebukt onder de weinig florissante toestand van de economie. In de mature markten draaien bedrijven elke cent twee keer om voor ze investeren. Dat is de reden waarom onder meer de grootformaatprinters (inktjet) minder snel groeien dan verwacht. En in de meeste opkomende landen blijft de groei vertragen, wat bij Agfa nefast is voor de verkoop van zijn traditionele filmproducten.

Dat resulteerde in het derde kwartaal in een omzetdaling van 10,2 procent bij Graphics (apparatuur en software voor drukwerk). HealthCare (film en IT voor radiografie) zag de omzet met 5,5 procent krimpen. Samengeteld realiseerde Agfa het afgelopen kwartaal 7,7 procent minder omzet tot 636 miljoen euro. Dat is 2 miljoen minder dan de analisten hadden verwacht. Na negen maanden kijkt Agfa aan tegen een omzetdaling van 10,2 procent.

Efficiëntie loont

Op winstniveau komt de voorspelling van KBC Securities en ING uit dat de beeldvormingsgroep beter zou doen dan de consensus. De recurrente bedrijfswinst steeg met bijna een derde tot 34 miljoen euro, en kwam zo 3 miljoen euro hoger uit dan het gemiddelde van de analistenverwachtingen. Met een nettowinst van 9 miljoen euro klopt Agfa tevens de verwachting van 5 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een verlies van 6 miljoen euro.

Dat Agfa meer winst puurt uit minder omzet is niet nieuw, die trend gaat al enkele kwartalen mee. De groep plukt de vruchten van de efficiëntie- en besparingsmaatregelen die ze vorig jaar nam. Bovendien profiteert Agfa ook van het zilver en aluminium, zijn belangrijkste grondstoffen, die een pak goedkoper zijn dan vorig jaar. Dat alles duwde de brutowinstmarge het afgelopen kwartaal nagenoeg 3 procentpunt hoger tot 30,8 procent. Na negen maanden staat de teller op 30,6 procent.

Op die manier schuift topman Christian Reinaudo traag maar gestaag op naar zijn winstdoelstelling op de middellange termijn (2016 volgens analisten): 10 euro recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) halen uit 100 euro omzet. 'Op korte termijn' ligt dat doel binnen bereik, stelt de Fransman in de kwartaalupdate. Na drie kwartalen heeft hij 7,8 euro of een ebitda-marge van 7,8 procent op zak.

Vooruitzichten

De CEO waagt zich niet aan becijferde prognoses. Hij herhaalt wel zijn belofte om de omzetdaling in de volgende kwartalen te beperken. In HealthCare gebeurt dat door de producten aan te passen aan de noden van de klanten. In de VS doet Obamacare ziekenhuizen meer investeren in elektronische medische dossiers dan in IT-systemen voor radiologie. Agfa is niet actief in dossiers, maar sinds kort zorgt de beeldvormingsgroep wel dat zijn IT- en beeldsystemen de elektronische dossiers kunnen voeden met dossiers en medische beelden. 'Deze strategie begint vruchten af te werpen', stelt Reinaudo. 

Herstructurering

De herstructureringslasten bedragen na negen maanden 8 miljoen euro, flink onder de voorspelde 25 miljoen euro voor het volledige boekjaar. Plant de topman in het huidige kwartaal  dan extra besparingen? 'Nee, we hebben geen plannen', zei Reinaudo tijdens de conference call, al hield hij wel een slag om de arm: 'Volgende week controleer ik met de divisiehoofden de budgetten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud