Alibaba verdubbelt nettowinst

Jack Ma, CEO van Alibaba ©AFP

De Chinese e-commercereus verhoogt zijn omzetprognoses voor dit jaar na een uitstekend derde kwartaal.

De onlineshoppingboom in China is niet te stoppen. Nergens wordt online zo veel geld gespendeerd als in China en Alibaba profiteert daar als dominante speler optimaal van.

Alibaba boekte het voorbije kwartaal 17,7 miljard yuan (2,3 miljard euro) nettowinst, een groei van 133 procent tegenover vorig jaar. De omzet steeg met 61 procent tot 55 miljard yuan (7,14 miljard euro). Alibaba verwacht dat de omzet dit jaar met 49 à 53 procent toeneemt.

 

Alibaba bereikt jaarlijks bijna een half miljard consumenten.

Alibaba biedt een digitaal platform aan bestaande handelaars om hun waren te verkopen. Het bedrijf bereikt op die manier jaarlijks bijna een half miljard consumenten. Alibaba maakt zich intussen klaar voor Singles' Day op 11 november in China, het belangrijkste winkelevenement ter wereld, groter dan Black Friday en Cyber Monday in de VS samen.

Het e-commerceplatform blijft de belangrijkste bron van inkomsten. De omzet ervan groeide met 63 procent tot 46,5 miljard yuan (6 miljard euro), maar de tentakels van Alibaba reiken al verder.

Cloud

Alibaba lijkt zich te willen ontbolsteren als een techbedrijf. Getuige daarvan zijn de miljarden die het investeert in onder meer artificiële intelligentie en datacentra. De cloudcomputingbusiness steeg het voorbije kwartaal met net geen 100 procent tot 3 miljard yuan. Diezelfde business bleek de voorbije weken ook al de motor achter de duizelingwekkende resultaten van Amazon, Google en Microsoft.

Bovendien heeft Alibaba-oprichter en CEO Jack Ma ambitieuze plannen om de weg van Amazon in te slaan. Alibaba heeft zich lange tijd weggehouden van de distributie van goederen, maar heeft nu met het nog verlieslatende Cainiao plannen om de komende vijf jaar 15 miljard dollar te investeren in de uitbouw van een distributienetwerk verspreid over 600 steden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n