Alphabet (Google) overtreft verwachtingen

©AFP

De Europese boete neemt een flinke hap uit de winst van Alphabet, maar het moederbedrijf van zoekgigant Google doet het wel beter dan verwacht.

Alphabet zag zijn winst in het tweede kwartaal met bijna 28 procent dalen door de recente Europese boete, tot 3,52 miljard dollar. Dat komt neer op 5,01 dollar per aandeel, zo maakte het bedrijf maandag nabeurs bekend.

De Europese Commissie presenteerde Google op 27 juni een boete van 2,425 miljard euro voor machtsmisbruik rond Google Shopping, haar betalende 'etalage' voor winkeliers. Google vecht die boete aan, maar moet ze voorlopig wel in de boeken nemen.

Voor de boete schommelde de consensus van Bloomberg-analisten nog rond een winst in het tweede kwartaal van 8,2 dollar per aandeel. Dat pasten ze aan naar 4,4 dollar per aandeel. Uiteindelijk overtreft Google dus nog vrij fors de aangepaste analistenverwachting.

Ook de omzet kwam hoger uit dan gedacht. De kwartaalomzet klokte af op 26,1 miljard dollar, of bijna een half miljard meer dan waar analisten op hadden gerekend. Het overgrote deel van die omzet haalt het bedrijf uit de advertentie-inkomsten van Google. Daarnaast is de videodienst YouTube ook een grote bron van inkomsten.

Negatieve reactie nabeurs

Ondanks de puike resultaten ging het aandeel toch met 2 tot 3 procent onderuit in de grijze handel nabeurs. De interpretaties lopen uiteen. Mogelijk heeft de eerste negatieve reactie te maken met onrust over de groei-opportuniteiten van Google op de mobiele markt of met ontgoocheling over de investeringsambities van het bedrijf. Sommige grote beleggers hadden misschien op een nog snellere omzetgroei gerekend.

Pichai

Google-CEO Sundar Pichai treedt intussen toe tot de raad van bestuur van Alphabet, dat de benoeming voorafgaand aan de kwartaalcijfers bekendmaakte. In die raad van bestuur zitten onder meer ook de medeoprichters Larry Page en Sergey Brin.

De 44-jarige Pichai, geboren in India, staat ruim twee jaar aan het hoofd van Google. In die periode steeg het aandeel met ongeveer 50 procent. Hij werkt sinds 2004 voor de techreus. In het najaar van 2015 werd hij topman van Google. Hij was eerder verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud