Amazon zoekt tweede hoofdkantoor voor 50.000 mensen

Amazon-oprichter Jeff Bezos. ©AFP

De onlinegigant gaat in de VS shoppen voor de gunstigste plek.

Het tweede hoofdkantoor wil Amazons CEO en grootaandeelhouder, Jeff Bezos, ‘ergens in Noord-Amerika’ bouwen. Gemeentes en steden mogen de onlineretailer de komende maanden het hof maken. Eind oktober moeten de aanbiedingen binnen zijn, waarna Amazon in 2018 de definitieve keus voor de locatie van zijn tweede hoofdkantoor maakt. 

Voor de bouw en het onderhoud gedurende vijftien tot zeventien jaar trekt Amazon  5 miljard dollar uit.

Het huidige hoofdkwartier van Amazon in Seattle huisvest ruim 40.000 werknemers en is met een vloeroppervlakte van 900.000 vierkante meter goed voor 15 procent van al het kantoorvastgoed in de West-Amerikaanse stad. Het tweede hoofdkantoor is aanvullend op het huidige.

Amazon is zijn huidige hoofdkantoor in Seattle doorlopend aan het uitbreiden, onder meer met ei-vormige 'biospheres'. ©REUTERS

Amazon heeft zich het afgelopen jaar tot een heuse banenmachine ontwikkeld. Woensdag kondigde het bedrijf nog aan dat het een nieuwe generatie distributiecentra gaat bouwen die een zeer brede waaier aan producten, van boeken via speelgoed tot voeding, kunnen behandelen. Alleen al in de VS komen er 21 van die nieuwe distributiecentra, waar uiteindelijk zo’n 25.000 mensen zullen werken.

Die nieuwe distributiecentra heeft Amazon nodig om zijn nieuwste aankoop, de supermarktketen Whole Foods, te kunnen integreren.

100.000 dollar per werknemer

Het tweede hoofdkwartier van Amazon is een droom voor bijna elke zichzelf respecterende stad. Het gemiddelde salaris van de duizenden werknemers op het hoofdkantoor ligt boven 100.000 dollar per jaar, waarvan een belangrijk deel zal doorsijpelen naar de lokale economie en vastgoedmarkt. Bezos is zich terdege bewust van de positie die hij tegenover de steden en staten heeft: ‘HQ2 zal miljarden dollars aan investeringen en tienduizenden goedbetaalde banen opleveren.’

Amerikaanse steden staan te springen om dat soort hoofdkantoren binnen te halen en proberen het pleit te winnen met belastingvoordelen en gratis gronden. Zo besloot de vliegtuigbouwer Boeing 15 jaar geleden om zijn hoofdkantoor van Seattle naar Chicago te verplaatsen omdat die laatste stad voor 60 miljoen dollar belastingvoordelen bood. En dat voor een hoofdkantoor met nog geen 500 werknemers.

Hoofdkantoren zijn het prestigeproject bij uitstek voor techbedrijven uit Silicon Valley. Apple is volop bezig met de verhuizing naar zijn gigantische nieuwe hoofdkwartier, Apple Park.

Apple is volop bezig met de verhuizing naar zijn nieuwe hoofdkantoor. ©EPA

Het door de vermaarde Britse architect Norman Foster ontworpen gebouw biedt plaats aan 12.000 werknemers.

Hoewel Apple zelf niets over de kosten van zijn nieuwe Apple Park zegt, spreken vastgoedanalisten over een budget van 4 tot 5 miljard dollar. Dat is bijna tien keer zoveel als de 500 miljoen dollar die de maker van de iPhone oorspronkelijk voor het project had begroot. Alleen al de aankoop van de 70 hectare grond kostte 160 miljoen dollar.

Het nieuwe hoofdkantoor van Apple.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content