Analisten: 'Kans groot dat Apple Netflix koopt'

Apple deed al pogingen om de grondvesten van een eigen videostreamingdienst uit te bouwen, maar de impact bleef beperkt. ©REUTERS

Analisten van Citi verwachten dat Apple in 2018 nog eerder de streamingreus Netflix zal kopen dan een eigen videodienst uit te bouwen.

Volgens de Citi-analisten Jim Suva en Asiya Merchant is er 40 procent kans dat Apple de videostreamingdienst Netflix inlijft. Apple-CEO Tim Cook zou namelijk graag de omzet uit de diensten iTunes, Apple Music en de tv-app zien verdubbelen tegen 2020. Inzetten op videostreamingdiensten kan helpen om dat doel te bereiken.

Apple deed al pogingen om de grondvesten van een eigen streamingdienst uit te bouwen, maar de impact bleef tot nog toe beperkt. Het bedrijf bracht het voorbije jaar enkele televisieseries uit en plant in 2018 1 miljard dollar aan tv-series te spenderen. Tegen 2022 moet dat in totaal 4,2 miljard dollar zijn. Het bedrijf heeft ook een team aangeworven dat opbiedt tegen de grootste mediabedrijven om de rechten op grote kaskrakers in de wacht te slepen.

Apple is echter niet het enige techbedrijf dat Hollywood wil veroveren. Amazon, Facebook, YouTube en Netflix gooien er eveneens miljarden tegenaan om het komende jaar kijkers naar zich toe te trekken. Facebook en YouTube zullen elk meer dan 1 miljard dollar in kijkmateriaal steken. Netflix zette al zo'n 8 miljard opzij voor 2018.

In de plaats van geld op te branden door in de achtervolging te gaan op Netflix, Amazon en Disney, is het volgens de analisten interessanter voor Apple om zich een toegangsticket tot de streamingmarkt te kopen. Netflix, dat momenteel een marktwaarde heeft van 80 miljard dollar, is volgens hen een geknipte overnameprooi.

Gunstig belastingstarief

De nieuwe belastingwetgeving in de VS maakt het voor Apple bovendien voordeliger om de miljarden die het in het buitenland geparkeerd heeft naar de Verenigde Staten te halen.

De techgigant bleef de voorbije jaren op een immense buitenlandse cashberg van 252,3 miljard dollar zitten omdat een repatriëring naar de VS te veel belastingen zou kosten. Dankzij de nieuwe belastingwet van president Donald Trump kan het bedrijf 220 miljard dollar overhouden als het de hele cashberg naar de VS zou verhuizen.

Andere mogelijke overnameprooien voor Apple zijn volgens de analisten de gamebedrijven Electronic Arts en Activision . Ook Disney stond op het lijstje, maar die kans was berekend voordat het entertainmentbedrijf het media-imperium 21st Century Fox overnam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect