Apple Watch maakt elektrocardiogram mogelijk

Jeff Williams, operationeel directeur van Apple, presenteert de nieuwe Apple Watch. ©AFP

Met de nieuwste versie van Apples slimme horloge kan de gebruiker een elektrocardiogram maken. Dat kondigde Apple woensdagavond aan.

Apple  gaat zijn Watch voluit positioneren als gezondheidstoestel. Dat bleek op een belangrijke presentatie van nieuwigheden op het gloednieuwe Apple-hoofdkwartier in Californië.

Met het horloge zal de gebruiker zelf een betrouwbaar elektrocardiogram (ECG) kunnen maken, zonder bijstand van medisch personeel. Het volstaat zijn vinger gedurende 30 seconden op de juiste plaats tegen het horloge te houden.

Dat zal ook signaleren als de hartslag van de gebruiker plots te hoog of te laag wordt en een val van de gebruiker kunnen detecteren.

De gebruiker krijgt bij een val een melding op het scherm, waarmee hij een alarmnummer kan bellen. Als hij zich na een val een minuut lang niet beweegt, slaat het horloge zelf alarm.

'De Watch wordt een intelligente begeleider voor je gezondheid', verklaarde operationeel directeur Jeff Williams. De Apple Watch Series 4 is volgens het bedrijf inmiddels goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsdiensten. 

Het scherm van de Apple Watch wordt zoals verwacht verruimd, met een display dat ruim 30 procent groter is dan dat van zijn voorganger. De behuizing is wel lichter en kleiner. De goedkoopste versie kost 429 euro.

Nieuwe iPhones

De Amerikaanse elektronicareus presenteerde ook de upgrades van de iPhone X. Die kregen de naam XS (Europese startprijs 1.159 euro) en de grotere variant XS Max (1.259 euro) mee. Dat laatste model heeft een schermdiagonaal van 6,5 inch (16,5 centimeter), het grootste scherm ooit voor een iPhone.

De XS en de XS Max hebben tot 512 gigabyte opslagruimte. De toestellen hebben gezichtsherkenning en zijn geschikt voor augmented reality, het toevoegen van virtuele plaatjes aan de echte wereld. Aan een toestel kunnen twee telefoonnummers gekoppeld worden.

Zoals eerder uitlekte, kwam Apple ook met een derde variant, de XR, op de proppen. Die geldt als de opvolger van de iPhone 8 en wordt wellicht gepositioneerd als een instapmodel voor consumenten die niet bereid zijn 1.000 dollar of euro te betalen voor een telefoon. De XR krijgt geen geavanceerde oled-displaytechnologie zoals zijn twee duurdere broertjes.

Apple legde de Europese startprijs voor de XR vast op 859 euro. In de VS zal de telefoon 749 dollar kosten. De verwachtingen van analisten varieerden vooraf tussen 699 tot 849 dollar.

De iPhone is, ondanks recentere producten als Apple Watch of diensten als Apple Pay, nog steeds verreweg de grootste kaskoe van Apple. De smartphone is goed voor meer dan de helft van Apples totale omzet: 29,9 miljard dollar iPhone-omzet op een totaal van 53,3 miljard in het recentste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect