opmerkelijk

Apple beperkt verkoop nieuwe iPhone wegens terreur

Tim Cook stelde de iPhone X voor op 12 september. Vrijdag komt het toestel in de handel. ©REUTERS

Apple gaat de nieuwe iPhone X in ons land alleen verkopen aan wie er al een online bestelde. Wegens de terreurdreiging wil Apple lange wachtrijen aan zijn winkel vermijden.

De IPhone X, het allernieuwste speeltje van Apple met een prijskaartje van minstens 1.159 euro, wordt onder meer in ons land vanaf vrijdag officieel verkocht.

Het gros van de exemplaren van de nieuwe iPhone werd naar goede gewoonte al gereserveerd via een voorverkoop op de website van Apple. Die kopers kunnen hun toestel vanaf vrijdag afhalen.

Daarnaast houdt de elektronicagroep in de meeste landen nog een voorraadje apart voor klanten zonder reservatie. Dat is eigenlijk vooral een slimme marketingtruc, want het leidt steevast tot wachtrijen voor de winkels, wat in de media het beeld oplevert van een ‘stormloop’ op de nieuwe toestellen.

In ons land en in Frankrijk kunnen Apple-fans zich de moeite besparen, weet de gespecialiseerde website OneMoreThing. Het bedrijf bevestigde aan de techsite dat het in België en Frankrijk geen losse verkoop houdt omwille van de terreurdreiging in beide landen.

Wie al een onlinereservering heeft, kan zijn toestel uiteraard wel gewoon ophalen in de Brusselse Apple Store.

'Apple gooit Qualcomm-chips buiten'

De iPhones en iPads die volgend jaar op de markt komen zullen onder de motorkap geen modemchips van Qualcomm meer bevatten. Dat zeggen bronnen van The Wall Street Journal.

De productplannen zijn wel nog niet definitief. Als het bericht wordt bevestigd, zal Apple de Qualcomm-chips door die van Intel en het Taiwanese MediaTek vervangen. 

Volgens de Amerikaanse zakenkrant nam Apple de beslissing omdat Qualcomm de software niet heeft geleverd waarmee de iPhone-maker de chips kan testen in zijn prototypes. Dat werd door de chipmaker ontkend in een reactie.

Meer algemeen zit er sinds begin dit jaar al een flinke haar in de boter tussen de twee bedrijven. In een rechtszaak eist Apple van Qualcomm 1 miljard dollar omdat de chipreus op oneerlijke manier patenten zou gebruiken om zijn machtspositie te versterken en Apple te veel laat betalen. Op zijn beurt tracht Qualcomm te bekomen dat Apple zijn toestellen niet langer in China mag slijten.

Het bericht gaat niet ongemerkt voorbij op de beurs. Qualcomm keldert bijna 7 procent tot het laagste peil sinds midden september. Intel, daarentegen, stijgt met 3 procent tot het hoogste peil sinds de eeuwwisseling.

Bij het Taiwanese MediaTek zal de koersreactie pas morgen zichtbaar worden. Vandaag won het aandeel 2,5 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content