Apple keert belegger extra 75 miljard uit

Apple-CEO Tim Cook. ©AFP

De iPhone-producent koppelt de nieuwe bonanza voor de aandeelhouder aan een vrij optimistische prognose en de boodschap dat de verkopen in China stabiliseren.

Apple  heeft de schok van begin dit jaar verteerd. Vlak na nieuwjaar moest de iPhone-producent de eerste winstwaarschuwing in 16 jaar uitsturen, vooral als gevolg van de scherpe vertraging van de verkopen in China. 

Door de prijzen te verlagen, lijkt Apple de terugval in China gestut te hebben. CEO Tim Cook zegt in een gesprek met het persbureau Reuters dat de verkopen de jongste weken lijken te stabiliseren. Wel daalt de omzet nog jaar op jaar, omdat klanten in China - en ook de rest van de wereld - relatief veel oudere en dus goedkopere iPhones kopen. De inkomsten uit de iPhone zakten 17 procent naar 31,1 miljard dollar.

Optimistische prognose

364
De iPhone als flappentapper
Dankzij de cashflow van de iPhone kon Apple op 7 jaar tijd al 364 miljard dollar aan de aandeelhouders uitkeren.

De globale omzet daalde 5 procent tot 58 miljard dollar, bovenaan de eigen prognose (55 tot 59 miljard). De technologiereus slaagt er ook steeds beter in recurrente inkomsten te halen uit het 'ecosysteem' van de intussen 1,4 miljard Apple-producten in de wereld. De inkomsten uit diensten als Apple Pay en iTunes bereikten met 11,5 miljard dollar, 17 procent meer dan een jaar eerder, een record. 

Voor het lopende kwartaal is Apple relatief optimistisch met een omzetprognose tussen 52,5 en 54,5 miljard dollar, een stuk beter dan analisten verwachtten. Een voorspelling die suggereert dat de groeimotor weer op gang komt, aangezien het midden van die vork een kleine toename is tegenover de 53,3 miljard dollar een jaar eerder. 

Wachtgeld

Tot die groei een feit is, krijgen aandeelhouders aardig wat wachtgeld toegeschoven. Het afgelopen kwartaal liet Apple een record van 27 miljard dollar direct (via dividenden) en indirect (via aandeleninkopen, waardoor toekomstige dividenden over minder 'hongerige mondjes' moeten verdeeld worden), naar de aandeelhouders vloeien.

Dat bracht de teller sinds de start van de uitkeringen in 2012 op 364 miljard dollar. Om een idee te geven: dat bedrag stemt grosso modo overeen met de totale waarde van de beursgenoteerde bedrijven in Brussel (327 miljard euro). 

En daar stopt het niet: financieel directeur Luca Maestri belooft nog eens 75 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Door die inkopen staan er nu 4,7 miljard aandelen uit, een kwart minder tegenover de 6,24 miljard stuks vijf jaar geleden. 

Daardoor zakte de winst per aandeel afgelopen kwartaal maar 10 procent naar 2,46 dollar, terwijl de nettowinst 16 procent terugliep naar 11,56 miljard dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud