Baby Geert, de nieuwste werknemer van Audi Brussels

cobot Audi

De autofabrikant Audi stelt vandaag zijn eerste cobot voor in zijn vestiging in Vorst. Dat zijn robots die niet langer is een kooi moeten zitten en tussen de arbeiders kunnen werken.

De robot is het eindpunt van een onderzoeksproject tussen onder meer Audi, Robovision en onderzoeksgroep Imec. In het project werd onderzocht hoe robots en mensen beter kunnen samenwerken. 

Cobots of collaboratieve robots zijn robots die niet langer in een kooi moeten zitten ter bescherming van de werknemers. De robots werken zij aan zij met de arbeiders en reageren op hun aanwezigheid.

Rond deze robot staat geen metalen kooi. Arbeider en 'cobot' werken zij aan zij.

De robot in de Audifabriek lijmt autostukken veel preciezer en constanter dan mensenhanden. Door handgebaren geven de arbeiders commando's aan de cobot.

Het onderzoeksproject ClaXon

Het ClaXon-project liep van januari 2015 tot december 2016 en onderzocht hoe de samenwerking tussen robot en mens verbeterd kan worden. 

Roboticaonderzoekers aan de VUB en een hele resem wetenschappers van Imec, waaronder sociologen, werkten samen met partners uit de industrie aan het ClaXon-project.

Partners van het project zijn Audi Brussel, de chip- en sensormaker Melexis, de AI-ontwikkelaar Robovision en 3D-sensormaker SoftKinetic.

In totaal was het budget van het project 1.317.000 euro

Om arbeiders veilig tot dichtbij de robot te komen, moet de technologie hierop aangepast zijn. 'Je kan een cobot niet te snel laten bewegen of te krachtig laten zijn, omdat de impact bij een ongeluk dan veel groter is', zegt An Jacobs, sociologe en onderzoeksleider bij ClaXon.   

Baby Geert

De fabrieksarbeiders in Vorst doopten de cobot om tot Baby Geert, naar de Audi-werknemer die er intense uren aan sleutelde om de software op punt te stellen. De robot moest ook menselijk genoeg zijn om aanvaard te worden op de werkvloer. Daarom heeft de robot een schattig gezicht meegekregen, knipoogt hij af en toe en zegt hij 'auw' als iemand ertegenaan loopt.

Belangrijk bij de ontwikkeling ervan, is net die dynamiek tussen robot en mens. 'Je kan een technologisch  product hebben dat werkt maar als mensen er hun rug naartoe keren, is het uit', zegt Jeremy Van der Steen, de manager van het team waar Baby Geert bij hoort.

Gebaren

De robot is effectief onderdeel van het productieproces in de Audi-fabriek en overstijgt het 'proof of concept'. Hij is ook uniek in zijn soort door onder meer het gebruik van handgebaren als communicatie tussen robot en mens. De herkenning van de gebaren steunt op deep learning software van Robovision. 

Het project ontwikkelde ook camera software die toekomstige robots in staat zal stellen om nieuwe taken te leren. Voordien moest bij iedere nieuwe taak, de hele machine geherprogrammeerd worden. Met de software kan een nieuwe taak simpelweg getoond worden en doet de robot dit na. 

Die ontwikkeling maakt de robots heel wat interessanter voor KMO's, die voordien afgeschrikt waren door een hoge prijs, complexe programmatie en de beperkte inzetbaarheid van robots. 

Er zijn geen plannen om de robot verder te commercialiseren. Audi wil wel meer collaboratieve robots inzetten. Volgens de autofabrikant betekent dit niet dat de robot arbeiders zal vervangen. Het is eerder een toevoeging aan de bestaande teams.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud