Belegger straft voorzichtig Tesla af

Een conceptmodel van de nieuwe Model X van Tesla ©EPA

Op Nasdaq krijgt Tesla een stevige tik. Beleggers schrikken even van de voorzichtige taal van de autobouwer rond het de nieuwe Model X.

Tesla boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1,19 miljard dollar, min of meer waar analisten op hoopten. Dat vertaalde zich onderaan de resultatenrekening in een verlies van 48 cent per aandeel, minder dan waar analisten op rekenden (-59 cent per aandeel).

Daarmee is het bedrijf van miljardair Elon Musk drie kwartalen op rij verlieslatend. Maar dat is niet echt iets om je zorgen over te maken, want Tesla is in se een uit de kluiten gewassen start-up.

Tot daar toe lijken de cijfers dus niet al te slecht. Maar niet alles in het kwartaalrapport is waar beleggers op hoopten. Vooraf was er twijfel of Tesla zijn jaardoel van 55.000 afgeleverde auto's zou halen. En het bedrijf maakt die vrees nu waar.

Het doel van 55.000 stuks gaat omlaag naar een vork van 50.000 tot 55.000 stuks. De reden is de onzekerheden in de productie van het nieuwe model, de Tesla Model X. Als alles goed gaat, komt die eind dit kwartaal op de markt. Het originele cijfer ging uit van een vlotte lancering.

Maar daar durft Tesla nu niet meer volop op inzetten. In de woorden van het bedrijf zelf:

'Terwijl de installatie van onze machinerie en de laatste testen met de Model X vlot verlopen, zijn er nog een hoop zaken die ons vierde kwartaal kunnen beïnvloeden buiten onze invloedssfeer. We bekijken nog in hoever onze leveranciers het aankunnen om onderdelen van hoge kwaliteit op een korte tijdspanne aan te leveren, zodat wij onze productie zoals gepland kunnen uitvoeren.'

'Daarbij komt dat het hoge aantal leveringen gepland in het vierde kwartaal ons productieapparaat voor uitdagingen plaatst op het einde van het jaar. Dat maakt het moeilijk om ons precieze leveringscijfer te voorspellen.'

Tesla is dit jaar al 20 procent gestegen, op de rug van de ambitieuze groeiplannen en het sluimerende potentieel van het hippe merk. Dat maakt het aandeel ook kwetsbaar voor tegenslagen zoals in de meer voorzichtige voorspellingen. Het aandeel zakt op Nasdaq in de ochtendhandel dan ook 6 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud