Beleggers straffen EVS af voor zwakke jaarstart

De wereldbeker voetbal, in Rusland, lijkt EVS dit keer geen grote omzetboost te bezorgen ©AFP

Ondanks de wereldbeker voetbal, traditioneel een belangrijke omzetmotor, dreigt de beeldserverfabrikant EVS de omzet dit jaar te zien dalen. Het aandeel verliest in een klap bijna 15 procent.

Beleggers hadden sinds de publicatie van tegenvallende jaarcijfers in februari het aandeel EVS al zo'n 5 procent afgeprijsd.

60 % De bedrijfswinst van EVS zakte ruim 60 procent - 3 miljoen euro - in het eerste kwartaal.
voornaam naam
functie

Het kwartaalrapport lijkt hen gelijk te geven: de Luikse beeldserverspecialist kende een erg ontgoochelend jaarbegin. De omzet zakte 7 procent naar 22,8 miljoen euro, minder dan de 23,6 miljoen waar de analisten gemiddeld op rekenden. 

Door de relatief hoge vaste kosten en de oplopende kosten voor onderzoek & ontwikkeling heeft die krimp een grote impact lager op de resultatenrekening. De bedrijfswinst zakt dik 60 procent, van 4,9 naar 1,9 miljoen euro, ruim onder de 3,3 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Zelfs de relatief voorzichtige analist van KBC Securities rekende op 2,5 miljoen. 

Netto zakt de winst 40 procent naar 2,1 miljoen euro of 0,16 euro per aandeel. 

Ontgoochelend orderboekje

Zoals bij de publicatie van de jaarcijfers valt het orderboekje zwaar tegen. Op 10 mei was dat voor 2018 voor 32,3 miljoen gevuld, 9 procent minder dan een jaar eerder. Exclusief grote verhuurcontracten voor de wereldbeker voetbal, is er zelfs een daling van 28 procent. 'We zijn ontgoocheld over het jaarbegin', windt CEO Muriel De Lathouwer er geen doekjes om. 

Voor heel 2018 rekent De Lathouwer op 115 à 130 miljoen euro omzet. Dat is niet alleen minder dan de 132 miljoen waar de analistenconsensus op rekende, maar potentieel ook een daling tegenover de 118,8 miljoen van het boekjaar 2017.

En dat is frappant: traditioneel zijn de even jaren bij EVS sterke jaren, dankzij grote sportevenementen zoals het WK of EK voetbal en de Olympische Spelen. EVS rekent er wel op dat de klanten vanaf de tweede jaarhelft meer bestellingen plaatsen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud