Advertentie

België vliegt opnieuw naar Mars

Het ruimtetuig Insight van NASA zal tot vif meter diep de bodem van Mars onderzoeken. ©rv

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA lanceert zaterdag opnieuw een ruimtetuig (InSight) naar Mars. Belgische wetenschappers zijn nauw betrokken bij het geologisch onderzoek dat de robot zal uitvoeren.

Van op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië moet zaterdag om 13.05 uur Belgische tijd een krachtige Atlas-V-draagraket vertrekken om de InSight naar Mars te slingeren. Die dag is het lanceervenster twee uur open. 

Het ruimtetuig InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) zal het inwendige van Mars bestuderen: aardbevingen, de inwendige temperatuur en de rotatie van onze buurplaneet.

Tot 5 meter diep

Het is de eerste keer dat wetenschappers proberen om 'Marsbevingen' te detecteren. Dit zal gebeuren met de seismometer SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) van het Franse ruimtevaartbureau CNES. Een warmtesensor in een boorkop zal de temperatuur meten tot 5 meter onder de grond. Tot nu toe heeft nog geen enkel experiment deze diepte kunnen bereiken.

Professor Véronique Dehant van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht KSB maakt deel uit van het SEIS-team.

Radio-signalen

De KSB zal ook de gegevens van het Amerikaanse radio-instrument RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) analyseren. Het radiosignaal, dat tussen de Aarde en RISE wordt uitgewisseld, staat toe de rotatieschommelingen van Mars te volgen. Hierdoor kan men zich ook een beeld vormen van de inwendige structuur van de planeet.

Dehant is op de Sterrenwacht verantwoordelijk voor het verwerken van de gegevens van RISE. Samen met haar collega's zal ze Vandenberg bijstaan bij de lancering.

De 'vader' van de Atlas-raketfamilie is ook een Belg, Karel Bossart.

De KSB en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie participeerden al in vroegere of lopende Marsmissies, zoals het eerste luik van ExoMars.

De expeditie is een van de vele op de drukke intergalactische kalender dit jaar om de zon, de maan en Mars te onderzoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud