Advertentie

Belgisch engineeringbedrijf wint miljoenencontract van CERN

Het befaamde CERN-onderzoekscentrum is vooral bekend van zijn deeltjesversnellers. ©tim dirven

Automation uit Halle mag tien datacentermodules leveren aan het befaamde onderzoeksinstituut CERN in Genève. Het gaat om een contract van 10 miljoen dollar (8,6 miljoen euro).

Automation, dat vorig jaar een omzet boekte van bijna 12 miljoen euro, ontstond in 1961 in de elektriciteitssector. De engineeringgroep heeft twee divisies: de traditionele activiteit Power Solutions en een spin-off die actief is in de datacenterwereld onder de naam Automation Datacenter Facilities.

Het is die spin-off die een contract binnenhaalde bij het in deeltjesfysica gespecailseerde CERN voor de uitbreiding van de datacenters van twee experimenten bij het CERN. Concreet gaat het om de levering van tien geprefabriceerde modules die het mogelijk maken meer informatie te capteren en te beheren tegen een aanvaardbare kostprijs. Bovendien kan de levering relatief snel gebeuren.

Het CERN kiest voor die oplossing omdat het besloten heeft geen nieuwe of additionele (traditionele) datacenters te bouwen maar te werken met upgrades. Nog een voordeel daarvan is dat op die manier minder energie verbruikt wordt: de modules die Automation levert verbruiken een kwart minder energie dan een traditioneel datacenter.

Automation levert dergelijke modules onder meer ook aan Proximus voor het project van de operator om meer glasvezel uit te rollen in zijn netwerk.

De onderneming heeft heel wat bekende namen in haar raad van bestuur zitten. Het gaat onder meer om Johan De Schuyffeleer, de voorzitter van Orange Belgium, gewezen Telindus- en Belgacom-topmanager Jan De Schepper, Alexander Dewulf (CEBEO en ex-Siemens) en Alex Brabers (ex-Gimv). De voorzitter van de raad van bestuur is ex-Telindus-topmanager en gewezen Orange Belgium-voorzitter Jan Steyaert. De eigenaar van Automation is Jo Aelbrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud