Belgische start-up beveiligde Oscars

Beveiligingsagenten op de rode loper van de Oscars. ©REUTERS

België mocht vannacht niet meedingen naar Oscars. Maar ons land was toch vertegenwoordigd op de rode loper bij de jaarlijkse filmhoogmis, in de vorm van het Belgische beveiligingsbedrijf Ticto.

'Daar stonden we dan, tussen mensen als Pharell, Nicole Kidman en Scarlet Johansson.' Maarten Vandenbroucke, CEO van de start-up Ticto, moet nog wat bekomen als we hem aan de lijn krijgen vanuit Los Angeles.

Ticto heeft er net een stuk van de beveiliging op zich genomen van de uitreiking van de Academy Awards, een van de meest beveiligde private events ter wereld.

15%
Ticto sloot onlangs een strategisch partnerschap met het beveiligingsbedrijf SIS en verwierf 15 procent van de aandelen.

Ruim 100 beveiligingsagenten van securityfirma SIS, dat al 13 jaar de beveiliging van de Oscars doet, waren er uitgerust met de beveiligingsoplossing van Ticto.

Het bedrijf, dat werd opgericht door voormalig Bpost-CIO Johan Vinckier, heeft een slimme variant ontwikkeld op het klassieke badgesysteem om binnen te geraken in een beveiligde locatie. Zo'n systeem heeft een aantal belangrijke mankementen. Zo vallen klassieke badges na te maken, kunnen mensen ongemerkt mee binnenglippen, of vinden indringers vaak alternatieve routes om toch een ruimte binnen te geraken.

Hoe werkt de oplossing van Ticto?

Ticto lost dat probleem op met technologie. Het bedrijf ontwikkelde een slim badgesysteem, dat niet enkel zeer moeilijk te kopiëren valt, maar ook permanent aangeeft of personen zijn waar ze mogen zijn.

De badges van Ticto zijn voorzien van een ledlichtje, dat een onvoorspelbare kleurcode volgt. Zo is permanent op te volgen of mensen thuishoren op een bepaalde plek. Komt de kleurcode niet overeen, dan is er een haar in de boter.

Super Bowl

Ticto haalde vorig jaar al 3,5 miljoen euro op bij een reeks Belgische business angels. En de oplossing breekt nu door in de VS. Ticto sloot met het beveiligingsbedrijf SIS onlangs een strategisch partnerschap af, en verwierf 15 procent van de aandelen.

'Zo kwamen we terecht op de Oscars', legt Vandenbroucke uit. 'Maar we hebben bijvoorbeeld twee weken geleden ook de beveiliging van de Super Bowl meegedaan, via SIS. Ons partnerschap opent voor ons vele deuren. SIS doet bijvoorbeeld ook de beveiliging van enkele grote technologiebedrijven.'

Maar ook op eigen houtje krijgt Ticto stilaan voet aan de grond in de VS. 'We zijn bezig met enkele proefprojecten voor bedrijven, zoals een grote keten van sportwinkels en een groot telecombedrijf', zegt Vandenbroucke.

Naast SIS stapte ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM onlangs voor 5 procent in het kapitaal. LRM financierde eerder ook al mee in de vorm van een converteerbare obligatie.

'We werken aan een echte Series A-kapitaalronde, die tegen het einde van het jaar moet plaatsvinden, vertelt de CEO. 'Daarmee mikken we op 5 tot 7 miljoen euro.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect