Advertentie

Beste gameontwikkelaars ter wereld komen uit Kortrijk

Alumni van de opleiding Digital Arts and Entertainment van de Howest werkten onder meer al mee aan het populaire Assassin's Creed. ©DOC

De studierichting Digital Arts and Entertainment aan de hogeschool Howest in Kortrijk is verkozen tot de beste opleiding ter wereld om games te ontwerpen en te ontwikkelen.

De studierichting Digital Arts and Entertainment (DAE) van de Howest laat opleidingen uit de Verenigde Staten, Zweden en Singapore ver achter zich in de internationale competitie voor jonge creatieve designers van The Rookies. Elk jaar brengt de internationale toonaangevende organisatie in de gamingsector een wereldwijde ranking uit van scholen waar volgens haar het grootste talent in de sector kan worden gespot.

160
Aan de competitie nemen wereldwijd 160 scholen uit 38 landen deel.

De rangschikking is gebaseerd op de portfolio’s die studenten indienen. Een vakjury beoordeelt de inzendingen zoals bij een sollicitatiegesprek omdat volgens de organisatie het doel van de opleidingen moet zijn: het aanleren van de nodige creatieve en technische vaardigheden om het goed te doen op de arbeidsmarkt. Aan de competitie nemen wereldwijd 160 scholen uit 38 landen deel.

Het is niet de eerste keer dat Howest meedingt naar een plek in de rangschikking. Vorig jaar maakte de hogeschool met een vijfde plaats haar intrede in de wereldwijde ranking.

Wereldtop

De opleiding DAE werd elf jaar geleden opgericht, op een moment dat er in Vlaanderen nog geen gamingsector was. Vandaag is ze wereldtop. ‘Zeker in het begin was het moeilijk mensen te overtuigen van onze waarde’, zegt opleidingscoördinator Rik Leenknegt. ‘De buitenwereld begrijpt niet wat gaming in Kortrijk komt doen.’ Door de eerste plaats te bemachtigen wordt eens te meer aangetoond dat ook kleinere Belgische opleidingen kunnen uitblinken in een zeer competitieve sector.

We bezoeken veel bedrijven om continu te polsen wat de benodigde profielen en vaardigheden zijn.
Rik Leenknegt
Opleidingscoördinator

Leenknegt schrijft het succes van de opleiding vooral toe aan de nauwe samenwerking met de gamingindustrie. ‘We bezoeken veel bedrijven om continu te polsen wat de benodigde profielen en vaardigheden zijn.’ Daardoor biedt de opleiding geen twee jaar op rij dezelfde vakken aan. Dit academiejaar beginnen zo’n 850 studenten aan de opleiding, van wie 150 internationale studenten.

Een derde van de alumni belandt bij buitenlandse spelontwikkelaars. DAE heeft alumni bij heel wat grote internationale gamingbedrijven. Die werkten mee aan onder meer Ubisofts Assassin’s Creed, Grand Theft Auto en spellen van Blizzard. ‘Er zijn weinig titels voor Xbox of Playstation waar geen oudstudenten van ons aan hebben meegewerkt’, zegt Leenknegt.

33%
Een derde van de alumni van de opleiding Digital Arts and Entertainment belandt bij buitenlandse spelontwikkelaars.

De alumni die in België blijven, proberen de weinige plekken in de Belgische gamingindustrie te bemachtigen. In België zijn ongeveer 80 bedrijven actief in de gamingindustrie: 60 procent in Vlaanderen, 30 procent in Wallonië en 10 procent in Brussel. De sector stelt ongeveer 750 mensen te werk en genereert zowat 50 miljoen euro omzet.

Toch komen niet alle studenten in de gamingindustrie terecht. ‘Ze wijken steeds meer uit naar andere sectoren, waar ze hun knowhow en manier van denken ook sterk kunnen uitspelen’, aldus Leenknegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud