Advertentie

Betaalspecialist Square trekt naar de beurs

©AFP

Square, een bedrijf uit San Francisco gespecialiseerd in digitale betalingen, heeft een aanvraag ingediend voor een beursnotering. Het bedrijf werd opgericht door Jack Dorsey, die ook CEO is van Twitter.

De beursplannen van Square hingen al langer in de lucht en werden woensdag bevestigd met een officiële aanvraag. Dat betekent dat het nog drukker wordt voor Jack Dorsey, de stichter en CEO van Square die vorige week nog maar definitief werd aangesteld als permanente CEO van Twitter.

Dorsey verdeelt zijn tijd tussen zijn beide jobs. Dinsdag kondigde hij nog een grote herstructurering aan bij Twitter, waarbij 8 procent van het personeel zijn baan verliest. Het helpt voor Dorsey dat Square en Twitter buren van elkaar zijn op Market Street in San Francisco.

Twitter en Square zijn buren op Market Street in San Francisco ©EPA

Niet dat beide bedrijven veel met elkaar gemeen hebben. Twitter is het wereldberoemde sociaal medium met berichten van 140 tekens, Square is gespecialiseerd in betalingen via smartphones en tablets.

Het bekendste product van Square is een eenvoudig accessoire voor een smartphone die via de hoofdtelefooningang wordt aangesloten. Het witte vierkantje bevat een gleuf waar een betaalkaart tussen past en laat toe om betalingen te ontvangen op een mobiel toestel. Square maakt ook betaalterminals die gebruik maken van aan tablet.

De diensten zijn in de Verenigde Staten, waar veel met kaarten betaald wordt, bijzonder populair bij zelfstandigen, horecazaken en andere handelaars. Per betaling rekent Square een percentage aan.

Square

Square is bij een select groepje van start-ups in Silicon Valley die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Na een kapitaalronde vorig jaar ligt de waardering van Square rond 6 miljard dollar. Ondanks de vele enorm hoog gewaardeerde techbedrijven is een beursgang dezer dagen zeldzaam. Het zes jaar oude Square vormt met zijn beursplannen een breuk in de recente trend dat start-ups zo lang mogelijk wachten om de stap richting publiek bedrijf te zetten. 

Het prospectus geeft voor het eerst inzage in de financiële prestaties van het bedrijf. Square haalde vorig jaar een omzet van 850 miljoen dollar, maar boekte 154 miljoen dollar verlies. In de eerste helft van dit jaar bedroeg het verlies 77 miljoen dollar. Square vermeldt dat het niet de intentie heeft om snel winstgevend te worden omdat het wil blijven investeren in groei.

Dorsey is behalve oprichter en CEO ook de grootste aandeelhouder van Square. Hij bezit een kleine 25 procent van het totale kapitaal. In het prospectus staat bij de risicofactoren vermeld dat Dorsey geen voltijdse CEO is. Die duobaan 'kan mogelijk de toewijding van Jack aan Square verstoren'. Hoe Dorsey precies zijn tijd verdeelt, is niet duidelijk.

Starbucks

Het prospectus brengt ook aan het licht dat Square zijn broek scheurde aan een deal met Starbucks, de bekende koffieketen met duizenden vestigingen wereldwijd. Starbucks en Square sloten in 2012 een deal voor de verwerking van mobiele betalingen, maar daar verloor Squre miljoenen aan. Het contract met de koffieverkoper uit Seattle vervalt volgend jaar.

Square zegt van plan te zijn 275 miljoen dollar op te halen, maar dat is een voorlopig bedrag. Het bedrijf zal noteren op de New York Stock Exchange.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud