Bill en Melinda Gates gaan scheiden

Melinda en Bill Gates in 2017. ©REUTERS

Bill Gates en zijn vrouw Melinda hebben maandag aangekondigd dat ze gaan scheiden. Ze blijven samen voortwerken in hun invloedrijke liefdadigheidsstichting, al vrezen waarnemers voor het voortbestaan.

Het huwelijk van een van de rijkste koppels ter wereld is voorbij. 'Na veel nadenken en werken aan onze relatie hebben we beslist ons huwelijk te beëindigen', tweette Microsoft-oprichter Bill Gates maandag.

'De voorbije 27 jaar hebben we drie ongelooflijke kinderen opgevoed en een stichting opgericht die over de hele wereld mensen in staat stelt een gezond en productief leven te leiden. We blijven samen geloven in die opdracht en we blijven samen in de stichting werken, maar we geloven niet langer dat we in de volgende fase van ons leven als koppel kunnen groeien. We vragen ruimte en privacy voor ons gezin op het moment dat we aan dit nieuwe leven beginnen.' Melinda Gates plaatste een identieke post op Twitter.

Time riep Bill en Melinda Gates - samen met rockzanger Bono - uit tot Mensen van het Jaar in 2005. ©REUTERS

Het koppel, van wie Forbes het fortuin op 124 miljard dollar schat, leidde de voorbije twee decennia samen de Bill & Melinda Gates Foundation. Sinds 1994 doneerde het zo'n 40 miljard dollar aan de liefdadigheidsinstelling, die uitgroeide tot een van de belangrijkste ter wereld en zich onder meer inzet voor vaccinaties, onderwijs en de bestrijding van infectieziektes. Het voorbije jaar verschoof de focus volledig naar het bestrijden van de coronapandemie.

Samen met meesterbelegger Warren Buffett namen Bill en Melinda Gates in 2010 ook het initiatief voor 'The giving pledge', een oproep aan miljardairs om minstens de helft van hun fortuin aan goede doelen weg te schenken. Onder meer Mark Zuckerberg, Mike Bloomberg en George Lucas tekenden in.

Huwelijk op Hawaï

Waarnemers vrezen dat de breuk de Gates Foundation, die 1.600 mensen tewerkstelt in kantoren over de hele wereld, zal ontwrichten. De twee stichters maken zich evenwel sterk dat dat niet zal gebeuren. Ze blijven een boord als covoorzitters en beheerders en plannen geen organisatorische veranderingen, klinkt het. 'Hoewel dit op persoonlijk vlak duidelijk een moeilijke tijd is, hebben ze me verzekerd dat ze toegewijd blijven aan de organisatie die ze de voorbije 20 jaar uitgebouwd hebben', schreef CEO Mark Suzman in een brief aan het personeel.

Univercells

Bill Gates is ook een grote geldschieter voor het Waalse biotechbedrijf Univercells. De voorbije jaren pompte hij al miljoenen in het bedrijf in Gosselies, nabij Charleroi dat gespecialiseerd is in vaccinproductie. Volgens CEO Hugues Bultot is het een van de tien bedrijven die Bill en Melinda Gates persoonlijk opvolgen.

De 65-jarige Bill Gates maakte fortuin met het softwarebedrijf Microsoft, dat hij in 1975 oprichtte met Paul Allen. Toen hij in 1994 op Hawaï met Melinda trouwde, was hij al miljardair. Ze hadden elkaar enkele jaren daarvoor ontmoet, nadat ze bij Microsoft was komen werken als productmanager.

Het zou onder invloed van de intussen 56-jarige Melinda geweest zijn dat Bill Gates de banden met de softwaregigant doorknipte en zich volledig op liefdadigheid toelegde. Omdat hij vorig jaar de raad van bestuur verliet en nog maar een belang van 1,37 procent in het bedrijf heeft, worden de gevolgen van de scheiding voor Microsoft klein geacht.

Bezos achterna

Financiële details over de echtscheiding zijn nog niet bekend. Het koppel gaf bij de scheidingsaanvraag bij de rechtbank in Seattle aan dat het een akkoord bereikte over de verdeling van de bezittingen. Die omvatten duizenden hectares landbouwgrond in de Verenigde Staten en belangen in bedrijven als de Four Seasons-hotelketen, de Canadian National Railway en AutoNation, de grootste keten van autodealers in de VS. De familie bezit ook meerdere huizen, waaronder een landhuis van 6.100 vierkante meter in de staat Washington met een trampolinekamer en een bibliotheek vol zeldzame documenten.

De bezittingen van het koppel omvatten duizenden hectares landbouwgrond in de VS, belangen in bedrijven als de Four Seasons-hotelketen, en meerdere huizen, waaronder een landhuis van 6.100 vierkante meter met een trampolinekamer.

De break-up roept herinneringen op aan de scheiding tussen Amazon-topman Jeff Bezos en zijn echtgenote MacKenzie Scott in 2019. Die maakte Scott op slag een van de rijkste vrouwen ter wereld, met voor 38 miljard dollar aan Amazon-aandelen. Na de scheiding stortte ze zich op filantropie.

Verwacht wordt dat ook Melinda met zorg haar eigen goede doelen zal kiezen. Ze heeft al een eigen bedrijf, Pivotal Ventures, dat focust op sociale vooruitgang en hecht veel belang aan gendergelijkheid.

Melinda liet de voorbije jaren al doorschemeren dat haar huwelijk niet altijd over rozen ging. Ze noemde het geregeld 'zeer moeilijk' en klaagde aan dat Bill 16 uur per dag werkte en amper tijd vrijmaakte voor zijn familie. Voor hij haar ten huwelijk vroeg, zou hij op een bord de pro's en contra's opgelijst hebben. 'Niet omdat hij twijfelde over mij, maar omdat hij niet wist of hij een balans zou kunnen vinden tussen zijn werk en zijn familie', zei ze in een interview ter ere van hun 25 jaar huwelijk.

Melinda en Bill Gates bij het Elysée in 2017, waar ze een medaille van het Franse Légion d'honneur ontvingen. ©EPA

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud