Advertentie

Bitcoin duikt onder 10.000 dollar

©REUTERS

De bitcoin lijkt in vrije val. De koers van de digitale munt daalde woensdagmiddag onder 10.000 dollar.

Sinds zijn topkoers midden december is de bitcoin al bijna de helft goedkoper geworden. Ook andere cryptomunten stapelen al dagen de verliezen op.

Coinmarketcap, dat de koers van ruim 1.400 cryptomunten volgt, toont een zee van rode cijfers. Ethereum en ripple, na de bitcoin de digitale munten met de grootste totale marktwaarde, verloren respectievelijk 39 en 53 procent in de voorbije zeven dagen. Voor de bitcoin, die vaak met een zeepbel vergeleken wordt, bedraagt het verlies in die periode 33 procent.

Iets na 15 uur daalde de bitcoinkoers op Coinbase naar 9.790 dollar, later zelfs even tot 9049 dollar. Intussen noteert bitcoin weer boven 10.000 dollar

Toezicht

De aanleiding van de dagenlange neergang is de groeiende nervositeit over een verscherpt toezicht op cryptomunten. In Zuid-Korea, waar speculeren op cryptomunten een rage is, werkt de overheid aan een plan om de handelsplatformen voor cryptomunten te sluiten.

Ook China grijpt verder in: zo liggen apps die het makkelijk maken om in cryptomunten te beleggen in het vizier van de toezichthouders. De Chinese overheid gaf vorige week al de opdracht om de ‘ontginners’ van cryptomunten geleidelijk stil te leggen.

Paniek

‘Er is veel paniek in de markt’, zegt Charles Hayter, de oprichter van het informatieplatform Cryptocompare, tegenover het nieuwsbureau Reuters. Hij verwijst naar de onzekerheid over de regelgeving. Ook in de VS en in Frankrijk klinken geluiden om cryptomunten scherper in de gaten te houden. Het thema staat in maart mogelijk op de agenda van de G20-top in Argentinië, wat volgens sommige marktkenners op de koersen weegt.

De Amerikaanse toezichthouders toonden alvast hun tanden door het tradingplatform BitConnect – bekend van de gelijknamige controversiële cryptomunt – stil te leggen. De toezichthouders beschuldigen BitConnect van ongeoorloofde verkopen. De koers van BitConnect kelderde met ruim 90 procent.

De bitcoin lijdt onder de vele alternatieve cryptomunten die de voorbije maanden opdoken. Die zetten de koers van het origineel onder druk, zeker naarmate beleggers zich steeds meer afvragen welke cryptovariant op de lange termijn zal overleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud