Advertentie

Cegeka zet overnamemachine klaar

André Knaepen, oprichter van Cegeka ©Jonas Roosens

Een vijfde van Cegeka staat te koop. Met de opbrengst legt het Limburgse IT-dienstenbedrijf een oorlogskas aan voor een reuzenovername.

De oprichter van Cegeka, André Knaepen, windt er geen doekjes om: er loopt een zoektocht naar een koper voor 20 procent van de aandelen in zijn IT-dienstenbedrijf. Daarmee bevestigt hij wat meerdere bronnen aan De Tijd hadden gemeld.

De zakenbank Degroof Petercam begeleidt Cegeka daarbij. ‘We wilden de 9 procent eigen aandelen van Cegeka te gelde maken, maar dat pakket was te klein om een financiële speler te verleiden. We hebben nu alle aandeelhouders gevraagd een deel van hun aandelen te verkopen, om aan een totaal van 20 procent te komen.’

Knaepen, die Cegeka in 1992 oprichtte door samen met enkele andere investeerders het datacenter van de Kempische Steenkoolmijnen over te nemen, is voor bijna 73 procent eigenaar van het Limburgse bedrijf. Nog eens 8 procent van de aandelen zit bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM.

Oost-Europa

IT-dienstenleverancier: in Hasselt. 

Opgericht: in 1992 door André Knaepen, samen met andere investeerders.

Omzet (2016): 420 miljoen euro. (+14%). Mikt op 1 miljard euro omzet rond 2020.

Operationele kasstroom (ebitda): 39 miljoen euro.

Werknemers: 3.600 in elf landen, van wie 2.000 in België.

Aandeelhouders: André Knaepen (73%), de Limburgse investeringsmaatschappij LRM (8%).

Knaepen benadrukte altijd al dat een nieuwe aandeelhouder ‘bovenal een partij moet zijn die wil meebouwen aan het verhaal van Cegeka.’ Dat is een mix van organische en externe groei.

De voorbije jaren deed het bedrijf de ene overname na de andere in Oost- en Centraal-Europa, waaronder zijn Oostenrijkse sectorgenoten BrainForce (2014) en Danube IT (2016). Het kondigde ook een vestiging aan in Wenen als een tweede hoofdkwartier.

Mooie cijfers

Cegeka kan terugblikken op alweer een mooie groei in 2016. De omzet ging 14 procent omhoog naar 420 miljoen euro. In 2015 lag die groei zelfs op 31 procent. De ebitda steeg vorig jaar ook fors, naar 39 miljoen euro, goed voor een marge van 9 procent.

Steeds meer van de omzet komt uit het buitenland. Terwijl tot voor enkele jaren nog 75 procent van de omzet uit België kwam, was dat in 2015 geslonken tot 55 procent.

Meer overnames

De verse cash, die ontstaat door de verkoop van de eigen aandelen - er is geen echte kapitaalverhoging in het spel - wil Knaepen aanwenden in de verdere overnamestrategie. ‘We plannen tegen het einde van dit jaar een stevige overname. Meer kan ik daar niet over zeggen.’

3 vragen aan André Knaepen, oprichter-voorzitter van Cegeka

1. U koestert al enkele jaren de ambitie om tegen 2020 1 miljard euro omzet te halen. Zal dat lukken?

‘Vorig jaar zaten we op 420 miljoen euro omzet en we groeien al enkele jaren met 20 procent per jaar. De helft daarvan doen we organisch, de andere helft door overnames. Met die overnames willen we doorgaan, precies de reden waarom we nu een koper zoeken voor de eigen aandelen van Cegeka. Natuurlijk is die omzet van 1 miljard euro maar een streefcijfer. Of we dat nu in 2020 of een jaar later halen, maakt niet uit.’

2. Vorig jaar rekende u ook industriële partijen tot mogelijke nieuwe aandeelhouders. Nu u enkel financiële partijen. Waarom?

‘Ik zou niet weten welke industriële spelers in ons geïnteresseerd zouden zijn. In België zie ik sowieso geen kanshebbers. En internationaal: IBM?’ (lacht)

3. U hebt een beursgang nooit uitgesloten. Zou dat niet de gelegenheid zijn om de overnamegroei te financieren?

‘Nee, het zou te vroeg zijn. We zien een beursgang op zijn vroegst na 2020. We kunnen het momenteel prima redden met de eigen cashflow. En hoe groter we worden, hoe meer eigen middelen we genereren voor de financiering van overnames.’

Logischerwijs wilde Knaepen geen waardering plakken op het aandelenpakket van 20 procent. Met marktconforme waarderingsratio’s van 6 tot 10 keer de ebitda kan de waarde van heel het bedrijf geschat worden op 234 tot 390 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud