Cloudalize geeft architecten online tekentafel

Cloudalize werkt samen met Nividia (foto: CEO Jen-Hsun Huang), bekend van zijn krachtige grafische chips. ©EPA

Architecten, ingenieurs en aannemers kunnen voortaan via een eenvoudige tablet aan zware grafische programma’s. Een Belgische start-up ontwikkelde daar een virtuele snelweg voor.

Bij het ontwerp of de bouw van een nieuw gebouw betrouwen architecten, ingenieurs en aannemers op zware grafische programma’s. Daarvoor waren via de traditionele aanpak goed gestoffeerde werkstations nodig, zowel voor hardware als voor software.

©rv

De Belgische start-up Cloudalize, actief in Oostende en Silicon Valley, heeft nu een uitdager klaar voor die manier van werken. ‘We ontwikkelden een platform waarop iedereen een grafische omgeving kan opzetten’, zegt CEO Benny Willen (foto).

Dat platform vereist weinig of niets van het toestel waarop de gebruiker zit, want het zit verstopt in de ‘cloud’. ‘We nemen niets van geheugen in.’ Je ‘streamt’ de grafische omgeving als het ware vanuit het datacentrum naar je eigen toestel.

Bij 3D-ontwerpen of tekeningen kunnen spelers van de bouwsector vanop basic toestellen zoals hun iPad over de virtuele snelweg naar de grafische programma’s gaan. ‘Bekijk het als een werkstation op afstand, een virtuele computer waarvan de software in het datacentrum verstopt zit’, stelt Willen.

Cloudalize opent zijn platform met ongeveer 10.000 plaatsjes, ondersteund door een datacentrum in Londen. Op termijn moet er ook een dergelijk centrum in de Verenigde Staten komen.

Cloudalize lanceert zijn grafische cloudsoftware

Cloudalize beperkt zich tot acht softwarelaagjes tussen de gebruiker en de grafische chips. De Amerikaanse chipgigant Nvidia , met wie de Belgische start-up in 2013 een partnerschap aanging, tekent voor de achterliggende rekenkracht.

De softwareoplossing moet een nieuw publiek aanspreken: dat van de kleine en middelgrote ondernemingen. ‘Grote bedrijven hebben de reserves om voor de traditionele weg te kiezen’, geeft Willen aan. ‘In die methode leveren IT-bedrijven de hardware en de consultancy-uren om aangepaste softwarelaagjes te bouwen.’

Dat vergt evenwel forse investeringen, redeneerden de Belgen, waarvoor kmo’s geen reserves hebben. De start-up richt zich op architectuur-, bouw- en ingenieurs-kmo’s. ‘80 procent van onze op til zijnde verkoop situeert zich in dat veld’, aldus Willen.

Een tweede punt waarop Cloudalize zich wil onderscheiden, is het gebruiksgemak. Techreuzen als Microsoft en Amazon bouwen al aan grafische oplossingen in de ‘cloud’, maar die zijn volgens de Belgen vooral op maat van echte IT-experts.

‘Wij willen een product dat focust op de projectmanager’, zegt Willen. ‘Het werkstation op afstand moet even makkelijk te bedienen zijn als een Facebook-profiel.’

Klanten van Cloudalize moeten per uur betalen. Daarmee volgt de start-up het model van zijn hardwareleverancier Nvidia. Die rekent het gebruik van de grafische chips per uur aan. Het bedrijf wil niets kwijt over zijn marges.

Cloudalize zal zijn softwareportaal altijd aanpassen aan de IT-partners van bedrijven. ‘Elk van die bedrijven heeft natuurlijk al een vaste IT-leverancier. We maken het mogelijk dat die partners zich aan ons portaal kunnen vastklikken.’

Met de lancering van het softwareplatform is het voor Cloudalize money time. Het moet nu aan durfkapitalisten tonen dat er voldoende interesse is bij de kmo’s voor een goedkopere en gemakkelijkere oplossing. ‘Vergelijk ons met een biotechbedrijf: de afgelopen jaren gaven we veel uit aan onderzoek. Nu gaan we breed.’

Cloudalize haalde de afgelopen jaren al 3 miljoen euro op bij durfkapitalisten en kreeg een beurs van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). In het voorjaar volgt een echte grote kapitaalronde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud