Colruyt stapt in Franse logistieke robotjes

©rv

De supermarktketen heeft een minderheidsbelang genomen in de Franse start-up Scallog. Die maakt robots die magazijniers tijd en kilometers helpen besparen.

Het bedrag van de investering door Colruyt  is niet bekend, wel dat het een stevig minderheidsbelang van 23,7 procent betreft. Het is de eerste investering in het bedrijfje en de eerste investering van Colruyt in logistieke robotica.

Olivier Rochet ©rv

Scallog uit Nanterre, vlak bij Parijs, werd in 2013 opgericht door de ondernemer Olivier Rochet. Het maakt robots die in magazijnen en distributiecentra de juiste rekken kunnen halen en afleveren bij menselijke operatoren.

De e-commercereuzen Amazon en Alibaba gebruiken al gelijkaardige technologie om hun bestellingen snel en efficiënt af te handelen. Ook klassieke retailers zoals Colruyt investeren er nu in. Scallog zegt dat zijn robots tot drie keer meer bestellingen aankunnen dan menselijke operatoren. Bovendien moeten die mensen dankzij de robots veel minder afstanden afleggen en sparen ze tot de helft van hun tijd uit, klinkt het.

Testproject

Colruyt is van plan de technologie ook zelf te gebruiken, nadat het al een testproject met Scallog heeft afgewerkt.

‘Scallog biedt alle noodzakelijke elementen om door onze groep ondersteund te worden’, zegt CEO Jef Colruyt. Hij noemt de innovatiecapaciteit, de wendbaarheid, de gespecialiseerde werknemers en de internationale ambities van de start-up. De technologie kan goed opgeschaald worden en biedt gebruikers een snel rendement op hun investering, klinkt het nog.

©rv

Het Franse bedrijfje, dat in Nanterre een ontwikkelings- en testcentrum van 2.000 m² heeft, telt zo'n 50 werknemers en wil er de komende 18 maanden nog eens 30 aanwerven. De start-up werkt al voor enkele grote bedrijven zoals L’Oréal, Airbus en Decathlon. Rochet zegt zijn bedrijf de komende drie jaar te willen uitbouwen tot de Europese leider in mobiele robots voor opslagplaatsen.

Logistieke robotica wacht volgens marktonderzoekers een gouden toekomst. ABI Research voorspelt tegen 2025 een verduizendvoudiging van het aantal logistieke robots. In dat jaar zouden er zowat 4 miljoen rondrijden in 50.000 magazijnen overal ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud