De mobiele identiteit Itsme in 13 vragen

De vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Jan Jambon (N-VA) samen Kris De Ryck, de CEO van Belgian Mobile ID, bij de lancering van Itsme. ©BELGA

Dankzij de identificatie-app Itsme, een project van de vier grootbanken en drie grote telecomspelers, worden kaartlezers en allerhande paswoorden binnenkort overbodig bij het inloggen op websites. Maar nog niet elke burger kan er gebruik van maken.

1. Wie komt in aanmerking voor Itsme?

Elke meerderjarige met een Belgische eID-kaart, een Belgische SIM-kaart en een smartphone.

2. Hoe activeer je de app?

Via een online procedure met de bank, die je identiteitsgegevens aan je Itsme-account koppelt. Voorlopig kan je in de app alleen kiezen tussen de vier stichtende banken: BNP Paribas Fortis (inclusief Fintro en Hello Bank), KBC, ING en Belfius. De bank controleert je identiteit via een 'klassieke' procedure met bankkaart en kaartlezer en stuurt daarna een vijfcijferige code naar je gsm-nummer, waarmee je de koppeling kan maken.

3. Wat als je geen klant bent bij de vier grootbanken?

Dan kan je voorlopig niet meedoen. In een latere fase zal je ook een Itsme-account kunnen aanmaken via een koppeling met je eID, maar die functie is nog niet beschikbaar.

4. Op welke websites kan je al met Itsme inloggen?

Zes websites beginnen er onmiddellijk mee. Het gaat om KBC's onlinebroker Bolero, hr-dienstverlener Randstad, documentbeheerder Doccle, app-ontwikkelaar Rombit en de Proximus-bedrijven Enco en ClearMedia. Itsme krijgt op hun websites een aparte knop, naast de bestaande inlogknoppen. De duizenden interimkrachten die elke dag inloggen op Randstad-website hoeven dus geen gebruikersnaam en paswoord meer te onthouden.

5. Krijg je via Itsme toegang tot online bankieren?

Dat is op komst. De grote test voor de mobiele ID komt er deze zomer, wanneer Belfius, BNP Paribas Fortis, ING Itsme zullen aanbieden als inlogsysteem voor online banking. Het is nog afwachten of ook de kleinere banken zullen meestappen. 'Het ecosysteem staat open voor andere banken. Iedereen kan deelnemen aan dezelfde condities', zegt Kris De Ryck, de CEO van Belgian Mobile ID, het bedrijf achter Itsme.

AXA gaat Itsme binnenkort aanbieden als inlogprocedure voor verzekeringsdossiers.

6. Kan je met Itsme inloggen op je account bij Proximus of Telenet?

Net als de grootbanken mikt de Proximus-website op een lancering deze zomer. Telenet is het aan het bestuderen of en hoopt er in het najaar meer duidelijkheid over te scheppen.

7. Kan je er mee op Tax-on-web?

Nog niet. Overheidsdiensten als Tax-on-web of Mypension volgen vanaf 2018, in combinatie met de digitale handtekening. 'Alle overheidswebsites zullen op termijn van Itsme gebruik maken', verklaarde minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld).

8. Wat als je geen smartphone hebt of er niet mee overweg kan?

Itsme opent de weg naar het aanvragen van officiële documenten, zoals pakweg een geboorteakte, via enkele drukken op de smartphone.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beklemtoonde dat de mobiele identiteit niet in de plaats komt van de bestaande procedures, bijvoorbeeld aan het gemeenteloket, maar er als bijkomend kanaal bovenop komt. 'Mensen die er niet voor kiezen, krijgen dezelfde dienstverlening, die dus verzekerd blijft.'

De Croo: 'Dit initiatief toont aan hoe centraal een basiskennis van de digitale wereld komt te staan. Maar het is inderdaad een bezorgdheid dat een deel van de bevolking niet mee is. Itsme kan voor hen een aanzet zijn om te stap te zetten en de smartphone te ontdekken. We willen hen als overheid daarin begeleiden.'

Vanaf het najaar zullen ook gebruikers van klassieke gsm-toestellen Itsme kunnen gebruiken voor een beperkt aantal diensten.

9. Is de mobiele ID evenwaardig aan de identiteitskaart?

Nee. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beklemtoonde dat elke burger nog steeds geacht wordt zijn identiteitskaart op zak te hebben. Bij politiecontroles moet je nog steeds je identiteitskaart tonen, de smartphone-ID kan geen vervanging zijn.

10. Is Itsme vooral bestemd voor financiële en administratieve diensten?

In een eerste fase wordt Itsme vooral gelanceerd op onlineplatformen waar burgers vaak inloggen, met mobiel bankieren als sprekendste voorbeeld. Maar in theorie kunnen bedrijven uit om het even welke sector, van mutualiteiten en ziekenhuizen tot webwinkels en pakjesdiensten, zich aansluiten. Er zouden contacten lopen met tientallen mogelijke partijen.

11. Hoe veilig is Itsme?

Het systeem herkent de gebruiker op basis van een persoonlijke vijfcijferige code, de SIM-kaart en de smartphone. Die drievoudige controle beperkt drastisch het risico op cyberdiefstal, zeggen de initiatiefnemers. Volgens hen is één sterk beveiligde toegangspoort te verkiezen boven meerdere.

Maar privacy-expert Matthias Dobbelaere, managing partner van het advocatenplatform DeJuristen, stelt zich daar toch vragen bij. 'Dergelijke verregaande gegevenscentralisatie zet wel de deur open voor absolute identiteitsfraude-nachtmerries. Financiële, gevoelige, officiële en transactiegegevens  worden gecombineerd in één app. Ik heb twijfels wie we hiermee echt gaan cateren: Jan Modaal of de Cracker uit het Oostblokland?', zegt hij op Twitter.

12. Hoe zit het met de privacy?

'In 99 procent van de gevallen zal er na het inloggen geen uitwisseling van gegevens plaatsvinden', zegt Kris De Ryck. 'Als er dan toch gegevens worden uitgewisseld, bijvoorbeeld als er een pakje wordt afgeleverd, dan verschijnt dat heel duidelijk op je scherm. Itsme gebruikt die gegevens daarna niét meer, ook niet voor commerciële doeleinden.'

Door te voldoen aan strenge privacyregels, wil de Belgische technologie zich onderscheiden van inlogprocedures met je Facebook- of LinkedIn-profiel, waarbij het niet altijd duidelijk is welke informatie er met welke partij gedeeld wordt.

13. Wat als je je smartphone verliest?

De gebruiker kan via een helpdesk zijn mobiele identiteit laten bevriezen, net zoals de Cardstop-procedure bij het verlies van een bankkaart. Jambon opperde het idee om Cardstop uit te breiden naar Itsme, waardoor het eenvoudig blijft voor de burger. Als je van smartphone of SIM-kaart verandert, moet je de identificatieprocedure opnieuw doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content