Duitse groep aast op Agfa

Agfa heeft met zijn IT-systemen een sterke positie in Duitsland. ©agfa

CompuGroup Medical zou een bod overwegen, meldt nieuwsagentschap Bloomberg. De Duitsers specialiseren zich in informatiesystemen voor dokters en tandartsen.

Bij Agfa wil niemand commentaar geven op het bericht. Mogelijk volgt er vrijdagochtend een communiqué. Een bron van De Tijd bevestigt dat CompuGroup Agfa heeft benaderd.

Of het tot een deal komt, is niet zeker. Een belangrijk struikelblok is in de eerste plaats de zware pensioenverplichtingen van Agfa. De pensioenlast bedraagt 1,17 miljard euro en verplicht Agfa dit jaar 74 miljoen euro uit te keren - vorig jaar was dat 80 miljoen euro.

En dat is niet het enige vraagteken bij een eventuele overname. Als medisch specialist lijkt het logisch dat de Duitsers alleen interesse hebben voor de medische tak van Agfa. Die tekende in 2015 met goed 40 procent van de omzet voor bijna 60 procent van de bedrijfswinst van de groep. Healthcare financiert als het ware Agfa's minder rendabele, traditionele activiteiten Graphics (printplaten en software voor drukkerijen) en Specialty Products (microfilm, synthetisch papier).

Complementair

Agfa Healthcare en CompuGroup zijn best complementair. Agfa levert IT-systemen voor een betere doorstroming van informatie, digitale röntgenfoto's en medische dossiers in ziekenhuizen. Het zogenaamde klinisch informatiesysteem Orbis is geïnstalleerd in heel wat ziekenhuizen in onder meer Frankrijk, het VK en ook Duitsland. 

Met name in Duitsland heeft Agfa Healthcare een sterke positie. In datzelfde land zorgt CompuGroup voor een vlotte doorstroom van medische dossiers bij dokters, tandartsen en kinesisten. Een fusie met Agfa zou die stroom ineens verlengen tot in de ziekenhuizen.

Groter

Agfa is een belangrijke werkgever met wereldwijd 11.000 mensen in dienst, waarvan 4.600 in de afdeling Healthcare. In ons land telt de medische poot 600 medewerkers. De 2.900 andere Belgische werknemers (arbeiders en bedienden) zijn actief in de filmfabrieken in Mortsel en Heultje (Westerlo).

CompuGroup telt 4.300 werknemers in 19 landen. Daarmee boekt het minder omzet dan Agfa (zie inzet). Maar op de beurs zijn de Duitsers groter dan Agfa. De schuldenlast bedraagt 352 miljoen euro en op de rekening staat 25 miljoen euro cash. 

Aandeelhouders

Als het toch een bod komt, is het uitkijken naar de reactie van de grote aandeelhouders als JP Morgan (5,5%), Classic Fund (5,3%) en Norges Bank (4,7%). Een referentieaandeelhouder heeft Agfa niet meer.

Vakbondsreactie

'Een overname kan altijd', reageert ACV-vakbondsafgevaardigde Yves Van Antwerpen op het bericht, 'maar de schuldenlast is groot. Wie wil dat betalen?' Ongerust is de vakbondsman niet. 'We hebben de laatste 20 jaar al zoveel meegemaakt. We weten dat er vroeg of laat iets kan gebeuren.'

WAT IS COMPUGROUP MEDICAL?

CompuGroup Medical is via de Windoc-software een specialist in het automatiseren van medische dossiers. Het Duitse bedrijf claimt een klantenbestand van 400.000 dokters, tandartsen, kinesisten, apothekers en andere medische specialisten in 40 landen.

De voorbije tien jaar groeide het bedrijf jaarlijks gemiddeld met 17 procent, 12 procent via overnames en 5 procent overnames. Analist Guy Sips (KBC Securities): 'De klantenbasis is enkel gegroeid dankzij overnames. Dokters switchen niet snel van softwareleverancier.'

Het bedrijf is relatief jong: de informaticus Frank Gotthardt richtte CompuGroup in 1987 op. Hij is nog steeds voorzitter en, met 33 procent van de aandelen, grootaandeelhouder. 

Per 30 juni telde de groep, met hoofdzetel in Koblenz, 4.300 werknemers in 19 landen. In 2015 draaide CompuGroup 73 miljoen nettowinst op 543 miljoen omzet, de bedrijfswinst voor afschrijvingen lag op 112 miljoen. De winstmarge bedraagt meer dan 20 procent, niet ongebruikelijk in de softwaresector.

Ter vergelijking: Agfa haalde 59 miljoen nettowinst op 2,65 miljard omzet en is in omzet dus een paar maatjes groter dan de potentiële overnemer. Maar de winstmarge (zowat 10%) is wel maar de helft van die van CompuGroup. 

Agfa mag dan vijf keer meer omzet boeken dan zijn kandidaat-koper, op de beurs zijn de verhoudingen omgekeerd. Beleggers waarderen CompuGroup op 2,2 miljard euro, bijna vier keer de jaaromzet. Agfa, daarentegen, noteert door de jarenlang lage rendabiliteit en de hoge pensioenlast met een beurswaarde van 615 miljoen tegen minder dan een kwart van de jaaromzet.

Idem voor de ondernemingswaarde, dus inclusief schulden. Ook volgens die maatstaf zijn de Duitsers met 2,57 miljard een paar maatjes groter dan de 700 miljoen voor de Belgen.

Gotthard bracht zijn bedrijf in 2007 naar de beurs van Frankfurt tegen 18 euro per aandeel. Sindsdien zijn de aandelen CompuGroup ruim verdubbeld tot meer dan 41 euro nu. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n