'Duizenden ontslagen bij Ericsson'

Het hoofdkwartier van Ericsson in Kista, Stochholm. ©Bloomberg

Bij de Zweedse specialist in netwerktechnologie Ericsson staan volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet tot 14.000 jobs (13%) op de helling. Of er ook in België ontslagen vallen is niet bekend.

Wereldwijd telt Ericsson , dat het tweede grootste bedrijf is van het Scandinavische land, 109.000 werknemers. Het bedrijf heeft ook een filiaal in Zaventem, waar het hoofdkwartier van Ericsson Belux gevestigd is. Daar werken ongeveer 270 mensen. Aan het hoofd staat Saskia Van Uffelen.

Bronnen meldden donderdag aan de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat de jobs vooral zouden sneuvelen in Europa en Latijns-Amerika, waar 53.000 mensen werken. Thuisland Zweden zou grotendeels ontzien worden, aangezien er veel onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten gebeuren, die niet getroffen worden. Volgens een bron van het Amerikaanse zakenblad Business Insider zouden afdelingen waar het voorbije jaar de verkoop verdampt is, gesloten worden.

Slechte cijfers

40%
Veertig procent van alle mobiele communicatie ter wereld verloopt via netwerken van het Zweedse Ericsson.

In de nasleep van de publicatie van slechte kwartaalcijfers was er volgens bronnen van de Zweedse krant al sprake van dat zelfs tot een kwart van de jobs zou kunnen verdwijnen.

Het bedrijf reageerde inmiddels dat het de bedrijfsstrategie bekijkt om 'kosten te verminderen en de efficiëntie te verhogen', zo stelt CEO Börje Ekholm. Tegen midden 2018 wil het 10 miljard kronen (1,05 miljard euro) besparen, op een omzet in 2016 van 223 miljard Zweedse kroon (23 miljard euro). Het geeft geen verdere informatie over mogelijk betrokken landen of activiteiten. Bij Ericsson Belux was niemand bereikbaar voor commentaar.

Wallenberg

Ericsson kreeg de voorbij jaren te kampen met toenemende concurrentie van het Chinese Huawei en de Finnen van Nokia. De omzet viel vorig jaar met tien procent terug. Veertig procent van alle mobiele communicatie in de wereld verloopt via netwerken van de Zweedse gigant.

Het op Nasdaq en de beurs in Stockholm genoteerde techbedrijf wordt gecontroleerd door vermogende Zweedse familie Wallenberg, die ook onder meer Atlas Copco, Astra Zeneca, Electrolux en heel wat andere grote bedrijven onder haar vleugels heeft. Börje Ekholm, die eind vorig jaar CEO werd van Ericsson, is een vertrouweling van de familie. Hij stond eerder aan het hoofd van Investor, de investeringsholding van de Wallenbergs.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content