Advertentie

'EVS heeft geen last van concurrenten, maar van slabakkende markt'

©Photo News

Beeldserverspecialist EVS blijft op de Brusselse beurs nieuwe laagtes opzoeken. Het Luikse bedrijf heeft last van de moeilijke marktomstandigheden, luidt het bij de analisten, niet van zijn concurrenten.

EVS was jarenlang de chouchou van de Brusselse beurs. Voor zijn aantrekkelijk dividendrendement en jaar na jaar mooie groeicijfers. Die groei stokt nu echter. 'Een tijdelijke dip', verzekerde CEO Joop Janssen eind vorige maand. 

Maar die inzinking zou wel eens langer dan tijdelijk kunnen zijn. Analisten gaan voor 2015 uit van een lichte onderliggende groei van de omzet. Maar die verwachting werd eind augustus overschaduwd door het teleurstellende orderboek: zonder de grote sportevenementen was er jaar op jaar een daling met 6 procent. En voor 2015, een jaar zonder grote sportevents, oogde het orderboek met 13 miljoen euro veeleer mager. Topman Janssen sprak in de toelichting bij de halfjaarcijfers over een 'bescheiden vertraging' van de markt voor servers die worden ingezet bij de opnames van live evenementen. 

Als die trend doorzet, kunnen de omzetverwachtingen van de analisten te hoog zijn. Emmanuel Carlier van ING heeft een 'houden'-advies en koersdoel van 32 euro. 'Ik hou daarbij nog altijd rekening met 5 procent onderliggende groei, omdat het bedrijf overtuigd blijft van zijn structurele groeifundamenten. De vraag is wanneer de markt herneemt.' Herstelt de vraag niet, dan kan de omzet in plaats van te groeien onderliggend met 3 procent dalen, zegt de analist.

De tv-zenders en productiehuizen - de klanten van EVS - zijn momenteel niet happig om te investeren in de apparatuur van EVS. De voorbije jaren hebben ze de overstap van standaarddefinitie (SD) naar hogedefinitie (HD) beelden gemaakt. Bovendien zien de zenders door de slabakkende economie de reclame-inkomsten dalen. En dan is er nog de komst van broadcasters over het internet zoals Netflix, Apple TV en Google TV die voor onzekerheid zorgt in de tv-sector.

En dat is niet alles. De omzet van EVS staat onder druk, maar tegelijk maakt het bedrijf meer kosten om voorop te blijven op technologisch vlak. 'De tv-wereld is vrij conservatief in het aannemen van nieuwe technologie zoals IP en de cloud. Met uitzondering van de heel grote zenders. Ook al zal de technologie niet snel mainstream worden, moet EVS er van meet af aan bij zijn om de grote jongens te bedienen', verklaarde Janssen de investeringen die hij eind vorig jaar versnelde. 

Het EVS-aandeel kan de komende twaalf maanden 'dead money' zijn.

De combinatie van stijgende operationele uitgaven (opex) met een omzet die dreigt lager uit te komen dan de consensus is voor investeerders de reden om het aandeel de rug toe te keren. EVS kan de komende twaalf maanden 'dood geld' zijn, is te horen. Resultaat op de beurs: een verlies van bijna 40 procent sinds begin dit jaar. En zeggen dat het aandeel zowel eind vorig jaar als eind juni tot de favorieten van de analisten behoorde. 

EVS heeft dus in de eerste plaats last van de moeilijke marktomstandigheden. Pas daarna komt het risico dat de nieuwe producten van Sony en Evertz (Dreamcatcher) aanslaan. 'Evertz heeft nog geen grote deals aangekondigd, de positie van EVS staat niet onder druk', zegt Petercam-analist Stefaan Genoe. Hans Slob van Rabobank zit op dezelfde lijn: 'Dreamcatcher van Evertz kan niet alles wat de live productie slowmotiontechnologie van EVS kan - 95 maar geen 100 procent. Ik denk niet dat er veel zullen overstappen van EVS naar Evertz.'

Volgens Genoe kan er op termijn wel prijsdruk ontstaan, als de EVS-klanten de concurrerende producten gebruiken om bij de Luikenaars een betere prijs te onderhandelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud