Advertentie

Elon Musk overweegt Tesla van de beurs te halen

Elon Musk heeft het op Twitter over een bod van 420 dollar op Tesla, dat in 2010 naar Wall Street trok. ©AFP

Met een welgemikte tweet stuurde de oprichter-CEO van de fabrikant van elektrische wagens gisteren zijn aandeel de hoogte in. De notering werd een tijd opgeschort, uiteindelijk sloot het aandeel 11 procent hoger.

Met een bericht van minder dan 280 tekens, gevolgd door enkele andere tweets en een blogpost, creëerde Elon Musk gistermorgen heel wat heisa. Hij tweette te overwegen Tesla van de beurs te halen tegen 420 dollar per aandeel. Het nodige geld heeft hij naar eigen zeggen al geregeld. Het aandeel won meteen 8 procent.

Een klein halfuurtje later kwam er een tweede tweet:

Na een luchtige derde tweet zakte de koers naar de eerdere dagwinst van 5 procent.

In daaropvolgende tweets kwamen er dan toch meer details over een eventuele beursexit. De bedoeling is niet dat één partij aan meer dan de helft van alle Tesla-aandelen komt, en Musk - die een vijfde van zijn bedrijf in handen heeft - zou in geen geval stukken verkopen.

Hij formuleerde ook de 'hoop' dat alle huidige Tesla-aandeelhouders aan boord blijven via een speciaal opgericht fonds als de aandelen niet langer publiek verhandelbaar zijn. Verder beweerde hij dat hij 'in elk scenario' het welvaren van de huidige aandeelhouders voor ogen houdt.

Stilgelegd

19 dollar
19 dollar
De intekenprijs bij de beursgang van Tesla in 2010 bedroeg 19 dollar. Na drie jaar was het aandeel grofweg verdubbeld, en daarna begon pas de echte koersrally.

Na koerscapriolen die meer dan een uur elk Twitter-bericht van de CEO volgden, greep de toezichthouder op de Nasdaq-beurs in door de handel in het aandeel stil te leggen. De notering werd later hervat en het aandeel, dat in juni 2010 op de koersenborden verscheen tegen 19 dollar, sloot 11 procent hoger op 379,57 dollar. 

Musk stuurde ook een bericht naar zijn werknemers. Ook daarin zegt hij dat het nog niet vaststaat, maar dat hij de beursexit overweegt. 'Omdat het beursgenoteerd is, is ons bedrijf onderworpen aan wilde koersschommelingen. Dat kan iedereen die bij Tesla werkt - en die allen aandeelhouder zijn - verstrooid maken.' De topman wil 'de omgeving creëren waarin Tesla het best kan werken', zei hij in een blogpost.

Musk benadrukte nog dat de steun van de investeerders zeker is, maar dat de beslissing van de beursexit afhangt van een stemming door de aandeelhouders

Oliegeld

De beurskoers had niet bepaald een stroomstoot nodig gisteren. Een uurtje voor Musks eerste tweet berichtte de Britse zakenkrant Financial Times dat het staatsfonds van Saoedi-Arabië een miljardenbelang heeft opgebouwd in Tesla. Daardoor ging het aandeel al bijna 5 procent hoger.

Een officiële mededeling is er nog niet, maar het geld zou in het eerste halfjaar zo snel naar Tesla zijn gestroomd dat de Saoedi’s een belang van 3 tot 5 procent bezitten. Tegen een beurswaarde van pakweg 60 miljard is een investering van zo’n 3 miljard nodig om de Wall Street-meldingsdrempel van 5 procent te bereiken. Het Saoedische staatsfonds wil de inkomsten van het land diversifiëren voor het olietijdperk ten einde komt.

Behalve Musk zitten drie institutionele beleggers boven 5 procent. Het Chinese techconglomeraat Tencent zit er net onder (4,9%). Voor die positie betaalden de Chinezen begin vorig jaar 1,7 miljard dollar.

Haters

Naast veel believers telt Tesla ook veel haters. Het bedrijf moet zich nog grotendeels bewijzen, en daarom is zijn aandeel een van de meest geshorte op Wall Street. Ruim een kwart van de aandelen zou uitgeleend zijn aan traders die ze verkochten in de hoop winst te maken door ze tegen lagere koersen terug te kopen en weer in te leveren bij de uitleners.

Shorters verdienen aan een zakkende beurskoers, maar als de koers zoals dinsdagavond oploopt, eisen hun beursmakelaars dat ze cash bijstorten om hun verliezen aan te zuiveren. In extreme gevallen hebben specialisten het dan over een 'short squeeze'.

Musk gaf op Twitter aan dat een beursexit van Tesla 'de negatieve propaganda van shorters' zou stoppen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud