Facebook deelde gebruikersdata met smartphonebouwers

©ANP

Facebook heeft op grote schaal gebruikersgegevens doorgespeeld aan smartphoneproducenten. Daarvoor sloot het de voorbije tien jaar deals met zo'n 60 bedrijven, schrijft The New York Times.

Vandaag zijn Facebook en zijn app-familie niet weg te denken op smartphones, maar die dominantie heeft het bedrijf de voorbije tien jaar zorgvuldig moeten opbouwen. Een van de strategie├źn die het daarvoor hanteerde was het sluiten van overeenkomsten met producenten van smartphones voor de uitwisseling van private gegevens van gebruikers. 

Dat deed Facebook onder meer met Apple, Samsung, Microsoft en Amazon, weet The New York Times. Dat hielp Facebook bij het verspreiden van zijn diensten bij de opmars van de smartphone. 

Cambridge Analytica

De onthulling brengt opnieuw de twijfelachtige manier onder de aandacht waarmee Facebook omgaat met de privacy van zijn gebruikers. 

Facebook verkeert al maanden in crisismodus vanwege de manier waarop het omspringt met gegevens van zijn miljarden gebruikers. In maart brak het schandaal uit rond Cambridge Analytica, de datafirma die Facebook-gegevens had misbruikt voor politieke campagnes zoals die rond de brexit en die van Donald Trump.

Die affaire leidde tot de grootste crisis in het bestaan van Facebook. Topman Mark Zuckerberg mocht zich onder meer verantwoorden in het Amerikaanse Congres en voor het Europees Parlement

Facebook geeft toe dat het een deel van zijn groei te danken heeft aan datadeals met smartphoneproducenten, maar zegt dat de gegevens niet werden misbruikt.

De hardwareproducenten aan wie Facebook data doorgaf, kregen ook toegang tot de gegevens van vrienden van gebruikers. Dat was ook het geval bij Cambridge Analytica. Ontwikkelaars van apps op het Facebook-platform konden aan data geraken over gebruikers en hun contacten, een praktijk die Facebook in 2015 heeft stopgezet.

Religieuze voorkeuren

Maar in het geval van de smartphonemakers bleef de toegang tot vrienden van gebruikers doorlopen tot enkele maanden geleden, zelfs als die contacten hadden aangegeven dat ze geen persoonlijke gegevens wilden delen met derden. 

Facebook geeft toe dat het een deel van zijn groei te danken heeft aan datadeals met smartphoneproducenten, maar zegt dat de gegevens niet werden misbruikt. Het bedrijf zegt ook dat het de toestellenbouwers ziet als extensies van zijn eigen diensten. 

De gegevens die de bedrijven over Facebook-gebruikers verkrijgen, lopen uiteen van hun relatiestatus tot hun religieuze en politieke voorkeuren en events waarin ze ge├»nteresseerd zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect