Facebook hangt miljardenboete boven het hoofd

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook. ©AFP

Een onderzoek van de Amerikaanse kartelwaakhond noopt de socialemediagigant een provisie van 3 miljard dollar in de boeken te nemen.

De gebruikers liggen niet wakker van alle data- en privacyschandalen waarin Facebook verwikkeld is, de overheden wel. Dat is de meest kernachtige samenvatting van het kwartaalrapport van Facebook. 

Vooral bij het onderste lijntje is het even met de ogen knipperen. Netto halveert de winst, van 5 naar 2,43 miljard dollar of 0,85 dollar per aandeel. 

+40%
Wall Street blijft Facebook liken
De koers van Facebook herstelde dit jaar op Nasdaq al met 40 procent.

De reden? Er hangt Facebook een miljardenboete boven het hoofd. In de nasleep van de schandalen rond het misbruik van gebruikersdata neemt de groep een provisie van 3 miljard dollar in de boeken. Dat gebeurt in het kader van een onderzoek van de kartelwaakhond FTC naar 'het platform en de datapraktijken'. 'We ramen de potentiële verliezen in deze zaak op 3 à 5 miljard dollar', stelt CEO Mark Zuckerberg in het persbericht. 

Dagelijkse gebruikers

De boete overschaduwt wat alweer een erg sterk kwartaal was. Alle berichten over 'plafonnering' ten spijt, blijft de gigant groeien. Het aantal actieve dagelijkse gebruikers stijgt jaar op jaar met 8 procent naar 1,56 miljard.

En adverteerders blijven popelen om die massa gebruikers te bereiken: de advertentie-inkomsten stegen met 26 procent naar 14,91 miljard dollar. 

In het persbericht herhaalt Zuckerberg - logischerwijs - dat hij dit jaar werk wil maken van privacy. De CEO kondigde eerder al een grote strategische ommezwaai aan en belooft gebruikers versleutelde berichten te laten versturen.

45 miljard
Facebook-kas kan tegen een stootje
De berg cash van Facebook dikte in het afgelopen kwartaal tot 45 miljard dollar aan.

 Het gevolg daarvan is wel dat Instagram en Whatsapp, dat Facebook respectievelijk in 2012 en 2014 overnam, steeds nauwer in het 'moederschip' Facebook ingekapseld worden. De onvrede over de ommezwaai leidde vorige maand tot de exit van Facebook-veteraan Chris Cox

Vraag is of beleggers hard zullen tobben over de boete. Operationeel blijft de cashmachine even indrukwekkend, met een cashflow van 9,3 miljard euro in het eerste kwartaal en een berg cash die aandikte tot 45 miljard dollar. 

Dit jaar is het aandeel Facebook al met 40 procent gestegen, waarmee beleggers de socialemediagigant na de inzinking vorig jaar weer op meer dan 500 miljard dollar waarderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud