Facebook verdubbelt winst in coronakwartaal

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg moest woensdag getuigen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een onderzoek rond dominantie van techreuzen. ©EPA

De socialenetwerkgroep heeft dankzij de coronacrisis 11 procent meer inkomsten geboekt in het tweede kwartaal. De nettowinst verdubbelde tot 5,2 miljard dollar.

Met een dag vertraging - Marck Zuckerberg moest woensdag getuigen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden - loste Facebook zijn kwartaalcijfers. Die zijn fors boven de verwachtingen: analisten hadden gerekend op een winst van 1,39 dollar per aandeel, maar Facebook overtrof dat met 1,8 dollar per aandeel fors.

$1,8
Winst per aandeel
Analisten hadden een winst per aandeel van 1,39 dollar verwacht, maar Facebook overtrof dat met 1,8 dollar per aandeel fors.

In het tweede kwartaal kon Facebook duidelijk profiteren van de miljoenen mensen die corona thuis zaten. De groep haalde een omzet van 18,7 miljard dollar (+11 procent). De advertentie-inkomsten gingen 10 procent hoger, maar Facebook, WhatsApp en Instagram zagen ook de kleinere post 'andere inkomsten' met 40 procent groeien.

Analisten hadden veel minder inkomsten verwacht (17,4 miljard dollar) omdat ze vreesden dat restricties op reizen, horeca en winkelen in vele landen zou wegen op de advertentie-inkomsten. Die vrees bleek onterecht: de socialemediagigant heeft voldoende andere inkomsten kunnen halen uit andere hoeken. Het aandeel ging in de nabeurshandel meteen 5 procent hoger.

Facebook groeide op een jaar tijd hard: het personeelsbestand steeg met een derde tot 52.534. Toch slaagde de groep er in de kosten onder controle te houden met een groei van 4 procent. De operationele marge steeg van 27 procent tot 32 procent.

Het gemiddelde aantal dagelijkse gebruikers van Facebook steeg met 12 procent tot 1,79 miljard.

Normalisering

Facebook verwacht dat de meewind door corona niet zal blijven duren. Het bedrijf rekent er op dat het aantal gebruikers zal stabiliseren of licht dalen in het derde kwartaal omdat allerlei lockdownmaatregelen worden afgebouwd. De omzetgroei in juli zit wel nog op hetzelfde peil als het tweede kwartaal en Facebook denkt dat het de groei van 10 procent zal kunnen herhalen in het derde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud