Facebook-computer vertelt blinden hoe foto's eruit zien

Ook miljoenen blinden en slechtzienden kunnen binnenkort 'zien' wat hun kennissen op Facebook posten. ©REUTERS

Blinde en slechtziende gebruikers van Facebook kunnen voortaan alle content op hun tijdslijn laten voorlezen én de foto’s laten omschrijven. Met dank aan artificiële intelligentie.

Voor een bedrijf dat als ambitie heeft de hele mensheid op zijn platform samen te brengen, was het een uitdaging om ook de 39 miljoen blinden en 246 miljoen slechtzienden te bereiken.

Maar tekst betekent op Facebook weinig als je er de beelden niet bij ziet. Daarom maakte het bedrijf een algoritme dat voorwerpen en mensen op foto’s kan herkennen en omschrijven. Het was al enige tijd bekend dat Facebook dergelijke technologie aan het ontwikkelen was. Het doet dat onder meer in een recent opgericht lab in Parijs.

Facebook ging in een studie met Cornell University ook na hoe blinden en slechtzienden met het sociale platform omgaan. Uit eerder onderzoek bleek al dat ze even vaak foto’s en commentaren ‘leuk vinden’ als mensen zonder visuele beperking.

Het gaat om algoritmes die ‘getraind’ worden op het herkennen van voorwerpen en die zo geleidelijk steeds beter worden – een vorm van artificiële intelligentie, dus.

Ook de naar schatting 10.000 blinden en 200.0000 slechtzienden in ons land kunnen hun voordeel doen met de nieuwe functie. Al is die voorlopig alleen beschikbaar op iOS-toestellen (iPhone, iPad) en in het Engels. Andere platformen en talen zullen echter snel volgen, belooft Facebook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect