Facebook verduidelijkt wat mag en niet mag

©AFP

Bijna 1,4 miljard mensen zitten ondertussen op Facebook, een massa volk die permanent een stroom aan info deelt via het netwerk. Na enkele controverses rond die info - en de houding van het bedrijf daarover - probeert Facebook nu wat duidelijkheid te scheppen in wat mag en niet mag.

Waar stopt het recht op vrije meningsuiting? Het is een vraag waarop het antwoord nooit gegraveerd staat in steen. Het schuift op naargelang de maatschappelijke context, met de tijdsgeest, en nog een pak meer. En op weinig plekken worden meer meningen geuit dan op het sociaal netwerk Facebook.

Het bedrijf heeft dus de ondankbare taak om de grenzen permanent te trekken, een proces waarbij het continu wel iemand tegen zich in het harnas jaagt. Meest recente voorbeeld? In Frankrijk moet het bedrijf zich voor de rechtbank verantwoorden, omdat het de posts van een leerkracht verwijderde. Die had gelinkt naar een video waarin een vrouwelijke kunstenaar als performance art een kunstwerk uitbeeldde. Alleen was dat kunstwerk een meer dan een eeuw oud schilderij van een vrouwelijk geslachtsdeel. En zat de vrouw dus gewoon met haar benen open.

Het schilderij waar het Facebook-relletje rond draait. ©AFP

Kunst of niet, Facebook haalde de video weg na enkele klachten. Waarna het dus zelf een klacht aan de broek had voor het schenden van het recht op vrije meningsuiting. Ook met andere soorten content zorgde Facebook al voor wrevel. Naaktheid mag in principe niet op het sociaal netwerk. Maar toen Facebook foto's van borstvoedende vrouwen verwijderde, regende het klachten. Hetzelfde met vrouwen die als bewustmaking voor borstkanker de littekens toonden die ze overhielden aan een borstamputatie. Eerst mocht het niet, na protest weer wel.

Geweld, overheidsprotest, terrorisme, het zijn allemaal thema's die voor beroering zorgen. Om toch zo goed mogelijk een lijn te kunnen trekken in wat mag en niet mag, heeft Facebook nu zijn gebruiksregels een update gegeven. Voorlopig lijken de aanpassingen enkel in het Engels te lezen, de Nederlandstalige versie oogt nog dezelfde. 

Die nieuwe community guidelines zijn nu zo'n 2.500 woorden lang, ofwel drie keer zo lang als ervoor. Dat moet ruimte geven aan enige nuance. Zo wordt er bij de regels rond naaktheid specifiek verwezen naar borstvoeding, litttekens van een mastectomie en kunst, of naar satire en humor. Er wordt bijvoorbeeld ook in meegegeven dat inzoomen op een 'fully exposed buttocks' - een naakt achterwerk - niet toegelaten is. Dat is een aanvulling op de eerder al verboden genitaliën. 

Verder stelde Facebook ook op andere gebieden de regels scherper. Zo blijft het verboden haat te zaaien, maar mag je als gebruiker wel bijvoorbeeld voorbeelden tonen van haatzaaierij, zolang duidelijk is dat je daar mensen bewust over wil maken. En het blijft verboden om illegale praktijken te verheerlijken of ermee op te scheppen, maar je mag dan wel weer oproepen om een illegale activiteit te legaliseren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect