start-ups

Farmawaakhond legt Belgische start-up Scanadu het zwijgen op

Scanadu ontwikkelde een draagbaar toestelletje waarmee iedereen zijn gezondheid kan meten en de data kan doorsturen naar zijn dokter. ©Scanadu

Scanadu was een veelbelovende medische start-up die geld ophaalde bij heel wat Belgische topondernemers. Het succesverhaal stopt bij de Amerikaanse FDA.

Scanadu werkte aan een draagbaar apparaatje dat eenvoudig vitale waarden als bloeddruk, temperatuur en hartslag meet. Vervolgens stuurt de Scanadu Scout, zoals het toestel heet, die data naar een smartphoneapp, waarmee gebruikers hun gezondheid opvolgen en de data naar een dokter sturen.

Scanadu-oprichter Walter De Brouwer toont de Scout waarmee medische data kunnen worden doorgestuurd naar een smartphone. ©Gabriela Hasbun

Het bedrijf dat Walter De Brouwer samen met zijn vrouw Sam oprichtte, trachtte bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA de goedkeuring te krijgen voor zijn Scout. Techsite TechCrunch meldt dat dat is mislukt. Details over waar het fout liep, zijn er voorlopig niet. Mogelijk struikelt de FDA over het feit dat de zeer persoonlijke data op smartphones worden gestockeerd. 

Ook voor zijn urinetest liet het fiat van de FDA op zich wachten.

De oprichters verlieten eerder dit jaar Scanadu, al zetelt De Brouwer wel nog in de raad van bestuur. Het veelbelovende bedrijf is gevestigd in in een onderzoekspark van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Californië.

Boze reacties

De Brouwer haalde het eerste kapitaal (1,6 miljoen dollar) voor Scanadu op met een crowdfundingcampagne op het platform Indiegogo. De duizenden sponsors ontvingen een Scout en droegen naast hun centen ook met hun gezondheidsdata bij aan de ontwikkeling van het apparaatje.

De gebruikers komen binnen vijf maanden in de kou te staan. Scanadu staakt midden mei de ondersteuning van Scout. In een brief bedankt het bedrijf zijn gebruikers: 'Bedankt voor uw toewijding de voorbije jaren. We hebben veel geleerd uit jullie gebruik van data en feedback. Zonder jullie was dit project geen succes geweest.'

Op Twitter leidt die brief tot boze reacties van gebruikers en sponsors. Die laatsten maken zich druk dat er geen terugbetaling van hun investering komt.


'Scanadu heeft ons geld en onze data genomen én geleerd uit ons gebruik van de data. En nu dumpt het zijn eerste sponsors. Zonder compensatie of bon voor een toekomstig product of dienst', schreef een boze sponsor naar TechCrunch. 

Belgische investeerders

Na de crowdfunding volgden gewone kapitaalrondes. In totaal haalde het bedrijf 50 miljoen dollar op, waarvan 35 miljoen in april 2015 bij hoofdzakelijk grote Chinese investeerders.

Ook heel wat Belgische topondernemers stopten Scanadu geld toe. De bekendste zijn José Zurstrassen (ex-Skynet en ex-Keytrade), Peter Hinssen (ex-Porthus en ex-Accross, Nexxworks), Lorenz Bogaert (ex-Netlog) en Toon Coppens (ex-Netlog).

In een interview noemde Hinssen Walter De Brouwer 'zijn rolmodel en meest geniale gek die hij kent'. 'Die man heeft wel twintig bedrijven opgericht. Hopen geld verdiend, maar ook een paar keer alles verloren.'

Inspiratie uit Star Trek

De inspiratie voor de Scanadu Scout komt uit de sciencefictionreeks ‘Star Trek’, waarin een gelijkaardig fictief toestel, de Tricorder, voorkomt. Scanadu is een van de organisaties die van de Tricorder realiteit proberen te maken.

Daarvoor maakte het onder meer kans op een prestigieuze prijs van het chipbedrijf Qualcomm. Maar net gisteren maakte de wedstrijd bekend dat Scanadu de finale niet heeft gehaald

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect