Gentse webversneller CoScale staat in de etalage

©Bloomberg

De financiële aandeelhouders van de Gentse start-up CoScale (Gimv, PMV en Qbic) werken aan een exit. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Het proces zit nog in een prille fase.

De drie financiële aandeelhouders, die samen de meerderheid van de aandelen bezitten, hebben het Londense fusie- en overnamehuis FirstCapital gemandateerd om de ‘strategische opties’ van CoScale op een rijtje te zetten. Zo’n proces mondt haast altijd uit in een verkoop.

Martin De Prycker, ex-CEO van Barco en managing partner van Qbic, bevestigt de informatie. Maar hij wil die ook nuanceren. ‘CoScale moet kapitaal ophalen en bekijkt daarvoor verschillende opties. Dat kan leiden tot een overname, maar ook tot een bijkomende kapitaalronde waarbij CoScale op eigen benen doorgroeit’, reageert hij.

3 vragen aan David Dessers, managing partner advocatenkantoor Cresco

1. Waarom worden zoveel Belgische start-ups overgenomen?

‘De overname van start-ups is geen uniek Belgisch verhaal.

Toegegeven: Europese technologiebedrijven worden vaak door Amerikanen gekocht. Maar de groeiende maturiteit van de Europese markt, de groeiende hoeveelheid beschikbaar kapitaal en de groeiende herinvestering van het geld uit exits kan leiden tot de oprichting van grotere technologiebedrijven die zelf overnemen in plaats van overgenomen te worden.’

2. Is er een probleem bij de durfkapitalisten?

Ik denk het niet. Er komt meer en meer kapitaal ter beschikking en enkel voor de grote rondes van meer dan 20 miljoen euro moet actief naar buitenlands kapitaal worden gezocht. Er wordt bovendien hard gewerkt aan de oprichting van grotere fondsen die focussen op scale-ups  (jonge bedrijven die in een expansiefase zitten). Een actieve aanwending van de beursintroductiemarkt voor scale-ups zou een goede manier zijn om liquiditeit te verstrekken aan de investeerders.’

3. Kan er ooit een ‘unicorn’ (een bedrijf dat meer dan 1 miljard waard is) opstaan in ons land?

‘Absoluut. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit in België niet zou kunnen. Maar een ‘unicorn’ is geen verhaal op zich. Zo’n bedrijf gaat altijd gepaard met veel preferente aandelen en andere beschermingsconstructies voor investeerders. In het buitenland zijn veel unicorns ‘unicorpes’ (lijken) geworden.’

CoScale is een spin-off van de Universiteit Gent. De start-up werd in 2013 opgericht door de ingenieurs Stijn Polfliet en Frederick Ryckbosch. Tijdens hun doctoraat ontwikkelden ze software om webpagina’s sneller op te laden.

Trage websites doen bezoekers wegklikken. Voor een e-commercesite leidt dat tot inkomstenverlies en voor een nieuwssite tot minder advertentie-inkomsten. Een trage website is ook nefast voor het imago. ‘Bij CoScale dromen we van een wereld waar het laden van een webpagina nooit een bron van ergernis is’, zei CEO Hans Witdouck ooit. In de klantenportefeuille van CoScale zitten onder meer Telenet, Immoweb en de kansspelengroep Napoleon Games.

CoScale heeft al twee kapitaalrondes achter de rug. In 2014 pompten Gimv, Qbic en PMV 1,5 miljoen euro in de start-up. Het jaar erna kwam daar 2 miljoen euro bij. In het jaarverslag van de raad van bestuur van CoScale over het boekjaar 2015 stond te lezen dat een kapitaalronde zich eind 2016 of begin 2017 opdringt. Het is van moeten: de bestuurders hebben het in dat verslag - we spreken over midden vorig jaar - over ‘een onzekerheid van materieel belang met betrekking tot het voorbestaan van de onderneming’. Nieuwe klanten en ‘rendabele toekomstplannen’ moesten de aandeelhouders overtuigen om nog eens in de buidel te tasten.

Het jonge bedrijf blijft voorlopig nog verlieslatend. In 2015 slikte het op een minieme omzet een nettoverlies van 1,3 miljoen euro. De resultaten van vorig jaar zijn nog niet beschikbaar.

CoScale verscheen vorig jaar samen met het Aalsterse Appiness op de radar van Microsoft. De technologiereus selecteerde ze allebei voor Microsoft Accelerator, een speciaal programma voor beloftevolle IT-start-ups.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect