Gentse digitaliseringsassistent haalt 10 miljoen op

Jeroen De Wit van Teamleader (links) en investeerder Duco Sickinghe (Fortino) ©Teamleader

De Gentse scale-up Teamleader, die de workflow van kmo’s digitaliseert, haalt tien miljoen euro op bij investeerders. Met het geld willen de Gentenaars nieuwe Europese markten aanboren.

Al voor de derde keer in drie jaar gaat het Gentse Teamleader met de pet rond. En voor de derde keer kan het op de steun rekenen van Fortino, het investeringsvehikel van enkele ex-Telenet’ers onder wie het voormalige opperhoofd Duco Sickinghe.

Fortino levert vijf miljoen euro. De andere vijf miljoen komt van Michael Boocher, van het relatief nieuwe fonds Sage Technologies. Boocher zetelt voortaan ook in de raad van bestuur. In de twee vorige rondes haalde Teamleader 3,5 miljoen euro op.

Teamleader levert aan kmo’s software die een hele rits taken moet vervullen: van het beheren van klantenrelaties – 'customer relationship management' (CRM) – over het opvolgen van projecten en facturen. Maar de ambities liggen verder, want Teamleader breidt zijn product uit met tools voor onder meer boekhouding en marketing automatisering. 'We zijn drie jaar trouw gebleven aan het product, nu moet het een platform worden’, zegt Jeroen De Wit, de CEO van Teamleader.

Nieuwe markten

Naast een update van het product willen de Gentenaars ook nieuwe markten betreden. Er zijn nu al kantoren in Amsterdam, Berlijn en Madrid. Met het nieuwe geld moeten er lokale teams komen in Frankrijk en Italië. Teamleader is zo met een honderdtal werknemers actief in zowel West- als Midden-Europa. Op termijn heeft Teamleader het gemunt op de 23 miljoen kmo’s in de hele Europese Unie.

Teamleader-CEO Jeroen De Wit (links) samen met investeerder en coach Duco Sickinghe. ©Karoly Effenberger

Voor overstretch heeft CEO De Wit geen schrik. Het opstarten van lokale kantoren is volgens hem cruciaal om het contact met de klant te onderhouden. Klanten krijgen zo begeleiding van mensen die de lokale context kennen, klinkt het. ‘Die teams hebben wel nood aan begeleiding in het begin, maar daar is een duidelijke handleiding voor’, aldus De Wit. ‘Dienstverlening aan bedrijven van 50 à 100 werknemers is ook overal hetzelfde, dat valt gemakkelijk operationeel op elkaar af te stemmen.’ Het opstartritme kan op termijn dan ook naar omhoog, klinkt het.

Teamleader biedt zijn diensten aan vanuit de cloud, zodat elke toepassing online updates kan krijgen. Maar die cloudbenadering heeft ook een achilleshiel, erkent De Wit. Niet alle landen zijn even vertrouwd met clouddiensten, leren cijfers van Eurostat uit 2014. Waar veertig procent van de Italiaanse bedrijven al gebruikmaakt van online softwarediensten, zijn de Duitsers nog veel wantrouwiger. Slechts 11 procent van de bedrijven gebruikt er clouddiensten. ‘Er is daar een grotere focus op databescherming en privacy, waardoor we bedrijven meer bewust moeten maken van het belang om via de cloud te werken.’

Groei boven winst

Dit jaar genereerde Teamleader een omzet van 5 miljoen euro, een verdrievoudiging. Winstgevendheid is nog geen issue.  ‘De focus ligt op groei’, beklemtoont De Wit. Al maakt hij zich sterk dat de ‘burn rate’ – het ritme waarin investeerderskapitaal erdoor vliegt – onder controle is. ‘De mature markten, zoals België en Nederland, brengen bovendien al geld op.’ Zij kunnen mee de groei in andere landen ondersteunen.

Over de herschikking in de aandeelhoudersstructuur wil De Wit voorlopig niets kwijt. Sickinge zou na de eerste twee rondes een belang hebben van ongeveer 25 procent. In een recent interview met De Tijd maakte De Wit duidelijk dat Sickinge meer voor hem is dan louter een investeerder. ‘Ik kan met alles terecht bij Duco. Het helpt dat hij ook een warme man is, niet alleen een cijfermens. Ook met een persoonlijk probleem kan ik bij hem langsgaan. Ik zoek veel advies op. Als startend ondernemer zit je elke dag met vraagstukken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud