Gimv koopt kwart van Limburgs IT-bedrijf Cegeka

André Knaepen in het datacenter van Cegeka, waar hij de hoofdaandeelhouder van is.

Bijna 24 procent van Cegeka komt in handen van de investeringsvennootschap Gimv. Het grootste onafhankelijke IT-dienstenbedrijf van België legt zo een oorlogskas aan van 100 miljoen euro. ‘We doen dit jaar nog minstens twee overnames.’

Het is al een tijdje duidelijk dat er wat beweegt bij de Hasseltse IT-dienstengroep van André Knaepen. In april van dit jaar gaf de ondernemer, die het bedrijf in 2002 oprichtte op de restanten van het datacenter van de Kempische Steenkoolmijnen, te kennen dat hij op zoek was naar een financiële partner. Die moest dienen om de 8 procent eigen aandelen van het bedrijf te gelde te maken.

‘Dat pakket was te klein om een financiële speler te verleiden. Daarom hebben we alle aandeelhouders gevraagd een deel van hun aandelen te verkopen, om aan een totaal van 20 procent te komen’, zei hij toen.

Ietsje meer

Het mocht uiteindelijk ietsje meer zijn: 23,6 procent komt nu in handen van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv, dat na de verkoop van zijn participaties in onder meer Punch Powertrain, Vandermoortele en Lampiris op een berg cash zit.

©De Tijd

Behalve de acht procent eigen aandelen komt 4,4 procent van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en 10 procent van een tot nu weinig gekende partij: het Centrum voor Overheidsinformatie (COI), een bedrijf dat ooit IT-diensten leverde aan overheidsorganisaties en in 2001 fuseerde met Orda B tot Ardatis. Dat Ardatis werd in 2006 overgenomen door Cegeka, deels door een aandelenruil. Knaepen tot slot zelf verkoopt 1 procent van zijn aandelen.

De ondernemer wil niet vrijgeven hoeveel extra cash de verkoop van de eigen aandelen heeft opgeleverd. Maar met marktconforme waarderingsratio’s van 6 tot 10 keer de ebitda – die bedroeg vorig jaar 39 miljoen euro - kan de waarde van heel het bedrijf geschat worden op 234 tot 390 miljoen euro.

Maar het is duidelijk dat er een forse aanloop wordt genomen naar een internationale kwantumsprong. Al enkele jaren windt Knaepen er geen doekjes om dat hij zijn bedrijf tegen 2020 wil laten doorgroeien naar een omzet van 1 miljard euro.

Om dit alles te stroomlijnen richtten de aandeelhouders Cegeka holding op, een vehikel waarmee meteen ook een aantal bankkredieten werden heronderhandeld. De deal werd begeleid door het advocatenkantoor Stibbe en Degroof Petercam. 

Overnames op til

Door de hele operatie stoomt Cegeka zichzelf klaar voor een reeks overnames die nog dit jaar moeten plaatsvinden. De grote overname, die Knaepen eerder aankondigde, moet nog even wachten, tot volgend jaar. ‘Maar sowieso plannen we dit jaar nog enkele kleinere overnames van enkele bedrijven met een omzet tussen de 15 en 30 miljoen euro. Enkele, ja, dat zijn er minstens twee.’ (lacht)

De grote overname waarop we azen moet wachten tot volgend jaar. Maar we plannen dit jaar nog enkele kleinere overnames van enkele bedrijven met een omzet tussen de 15 en 30 miljoen euro.
André Knaepen
Oprichter-CEO Cegeka

Het past allemaal in de strategie van Cegeka om een Europees topbedrijf te worden. ‘Zonder overnames zullen we dit jaar een omzet 450 miljoen euro halen, een organische groei van 7 procent. Willen we ons houden aan onze ambitie om 20 procent per jaar te groeien, zullen we die overnames nodig hebben’, klinkt het. Concreet: Cegeka zou dan nog een dikke 50 miljoen euro omzet moeten ‘overnemen’, om af te klokken op een omzet van meer dan 500 miljoen euro. Het mikt daarbij vooral op bedrijven in Duitsland, Italië en Nederland.

Dat het dat kan, beweest het bedrijf de voorbije jaren, met de ene overname na de andere in Oost- en Centraal-Europa. Het kreeg onder meer de Oostenrijkse sectorgenoten BrainForce (2014) en Danube IT (2016) in handen. Het kondigde ook een vestiging aan in Wenen als een tweede hoofdkwartier.

Buitenland

  • IT-dienstenleverancier: in Hasselt.
  • Opgericht: in 1992 door André Knaepen, samen met andere investeerders.
  • Omzet (2016): 420 miljoen euro. (+14%). Mikt op 1 miljard euro omzet rond 2020.
  • Operationele kasstroom (ebitda): 39 miljoen euro.
  • Werknemers: 3.600 in elf landen, van wie 2.000 in België.

 

Cegeka blikt terug op  een mooie groei in 2016. De omzet ging 14 procent omhoog naar 420 miljoen euro. In 2015 lag die groei  op 31 procent. De ebitda steeg vorig jaar ook fors, naar 39 miljoen euro, goed voor een marge van 9 procent.

Steeds meer van de omzet komt uit het buitenland. Terwijl tot voor enkele jaren nog 75 procent van de omzet uit België kwam, was dat in 2015 geslonken tot 55 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content