Advertentie

Grootste Belgische Apple-keten verkocht

©Photo News

Switch (IT Pro) neemt zijn sectorgenoot Easy-M over, dat financieel in moeilijke papieren zat. De prijs van de transactie is niet bekend.

De overname werd zopas aangemeld bij de Belgische Mededingingsautoriteit, die nog haar zegen moet geven voor de deal.

Switch is actief in de verkoop en reparatie van Apple-toestellen en aanverwante producten sinds 1992. Het telt tien winkels in Vlaanderen en drie servicecentra (Hasselt, Gent en Antwerpen). Volgens de jongste jaarrekening boekte de retailer in 2014-2015 een omzet van 71 miljoen euro en een bedrijfswinst van 2,9 miljoen.

Easy-M is de grootste Apple-verdeler van België. Het familiebedrijf heeft ruim 20 vestigingen: telkens negen in Vlaanderen en Wallonië, en vier Brussel. De groep uit Herentals groeide de jongste jaren via overnames. Eind 2012 nam de keten al de acht winkels over van Mac Line. Vorig jaar lijfde Easy-M zijn Waalse collega Abelsys in. Dat gaf de groep in één klap een grote voetafdruk in het zuiden van het land. Het bedrijf mikte vorig jaar op een omzet van 100 miljoen euro. Easy-M telt zo’n 250 werknemers.

In de tang

Apple heeft het zijn Belgische resellers jarenlang 'makkelijk' gemaakt doordat het geen eigen winkels in ons land had. Eind vorig jaar kwam daar verandering in, met de opening van een Apple Store in Brussel. Die heeft bij de winkels van Easy-M in de regio Brussel tot een omzetdaling met 25 procent geleid.

Easy-M kampte daarnaast met druk op de winstmarges, onder meer als gevolg van de grote afhankelijkheid van de verkoop van iPhones, ten nadele van andere producten met hogere marges, zoals computers. Bovendien had het bedrijf zich door de overnames stevig in de schulden gestoken en kampte het met zware herstructurerings- en integratiekosten.

De combinatie van dalende winsten en stijgende kosten nam Easy-M in de tang. In het boekjaar tot 30 september 2015 zakte het bedrijf netto 2,6 miljoen euro in het rood en werd het eigen vermogen volledig weggeveegd. Over het laatste boekjaar zijn geen publieke cijfers bekend, maar blijkbaar was de financiële toestand dusdanig dat het bedrijf op zoek moest naar een overnemer. Annick Maes, die aan het hoofd stond van Easy-M, zou uit het bedrijf verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud