Gsm miljoenen Belgen kan worden afgeluisterd

Mobiele klanten van Proximus kunnen mogelijk worden afgeluisterd door de Amerikaanse en Britse geheime diensten. ©olesiabilkei - Fotolia

De Amerikaanse en Britse geheime diensten kunnen de mobiele communicatie over de simkaarten van fabrikant Gemalto afluisteren. Zowat de helft van de Belgen heeft zo'n kaart in zijn gsm steken.

Gemalto , 's werelds grootste fabrikant van simkaarten, is gehackt. Dat meldt de nieuwssite The Intercept op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg. Deze keer zitten de Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ achter de hack.

Een simkaart is het dunne kaartje in uw gsm dat essentieel is voor mobiele communicatie (gesprekken en data). Gemalto is marktleider met de chips voor 2 miljard simkaarten per jaar. Dat is goed voor een marktaandeel van 50 procent. Alle grote operatoren zijn klant: de Amerikaanse operatoren AT&T, Sprint en Verizon Wireless, het Britse Vodafone en het Duitse T-Mobile. Het gaat in totaal om 450 operatoren, goed voor miljoenen klanten.

Volgens The Intercept hebben de geheime diensten de encryptiecodes - bedoeld om het telefoonverkeer te beveiligen - van de simkaarten bemachtigd. Daarmee kunnen ze zonder toestemming van de operatoren en overheden de mobiele communicatie van miljoenen gebruikers zomaar uit de lucht plukken, ontcijferen en afluisteren. De datavergaring zou bovendien geen sporen nalaten bij de operatoren.

De autoriteiten kunnen vaste en mobiele telefoongesprekken al jaar en dag afluisteren, mits toestemming van een onderzoeksrechter. Met deze hack kunnen de geheime diensten van de VS en het VK die juridische omweg aan hun laars lappen.

België

Ook de Belgische operatoren Proximus , Mobistar  , Telenet en BASE zijn klanten van Gemalto. Proximus wil niet kwijt hoeveel van zijn 5 miljoen mobiele klanten een simkaart van het gehackte bedrijf in zijn gsm heeft zitten. Ook Telenet, goed voor bijna 900.000 mobiele klanten, houdt de lippen op elkaar. Bij Mobistar gaat het om meer dan de helft van de 3 miljoen klanten.

De vier operatoren namen contact met Gemalto om te zien om er preventieve maatregelen genomen moeten worden. Van een terugroepactie van de simkaarten is voorlopig geen sprake.

Zowel Proximus als Mobistar hebben naast Gemalto nog een andere simleverancier. Bij Mobistar is dat het Franse Oberthur Technologies. Andere Europese fabrikanten zijn Giesecke & Devrient en Morpho, onderdeel van Safran . De Chinese spelers zijn  Eastcom Peace, Datang Telecom Technology en Watchdata Technologies.

Als alle Belgische operatoren zoals Mobistar zowat de helft van hun sims inkopen bij marktleider Gemalto (cfr. marktaandeel van 50%) kunnen de Amerikaanse en Britse geheime diensten potentieel dus de helft van de Belgen afluisteren.

Aandeel

Het van oorsprong Franse bedrijf met hoofdkantoor en beursnotering in Amsterdam onderzoekt of de hack wel degelijk heeft plaatsgevonden, blijkt uit het persbericht.

Op de beurs is het kwaad al geschied, het aandeel van Gemalto keldert . Analisten vrezen dat mobiele operatoren het bedrijf de rug zullen toekeren ten voordele van andere simkaarten van onder meer Apple.

'De simkaarten zijn de kaskoe van Gemalto', zegt Rabobank-analist Hans Slob, 'ze zijn goed voor 40 procent van de verwachte winst (ebita) in 2015'. Als de simkaarten vervangen moeten worden, kan dat een dure grap worden.

De sneller dan verwachte krimp van Gemalto's simkaartbusiness kan de groeidoelstellingen van het bedrijf onder druk zetten. Slob verlaagt daarom zijn advies van 'kopen' naar 'houden' en zijn koersdoel van 84 tot 65 euro.

De chips van Gemalto gaan naast de simkaarten ook in paspoorten, bankkaarten en kaartlezers om internetbankieren te beveiligen. Onder meer ABN Amro en ING zijn klant.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud