Hacker steelt info van half miljoen Belgische patiënten

Een hacker raakte aan gegevens van zowat een half miljoen Belgen die een doktersafspraak maakten via de 'digitale wachtkamer'. ©vincent van den hoogen/Hollandse Hoogte

Een hacker is erin geslaagd om van een half miljoen Belgen persoonlijke gegevens te bemachtigen via ‘Digitale Wachtkamer’, een platform om doktersafspraken in te boeken. Dat meldt VTM Nieuws.

De gestolen gegevens zijn vooral wachtwoorden, e-mailadressen en telefoonnummers. Op de site worden geen medische data bijgehouden, al kunnen patiënten er wel zelf aangeven waarom ze langs willen bij de dokter.

De hacker kon binnendringen via een lek in de software, aldus VTM Nieuws. Volgens de zaakvoerder van het bedrijf dat de software levert maken 550.000 tot 660.000 Belgen gebruik van het systeem.

De onderschepte wachtwoorden waren niet versleuteld. Indien u op de site een wachtwoord gebruikt dat u ook voor andere toepassingen gebruikt, is het aangeraden om dat zo snel mogelijk te veranderen.

De hacker eiste van de zaakvoerder via een e-mail 42 bitcoins losgeld, in ruil voor zijn stilzwijgen. Dat is omgerekend 85.000 euro.

Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft intussen een klacht in gediend bij de Computer Crime Unit van de politie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud