Huawei straft medewerkers die 'beste wensen' sturen via iPhone

Op de arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei en dochter van de oprichter van het technologie, volgden protesten in China. ©REUTERS

Twee hoogstaande medewerkers van het Chinese smartphonemerk Huawei zijn gestraft omdat ze tweets hebben gepost op de officiële Twitter-account vanop een iPhone.

Het Chinese bedrijf, dat sinds vorig jaar de tweede grootste smartphonefabrikant is na Samsung, is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met Apple. Des te ongelukkiger is de tweet met nieuwjaarswensen die het bedrijf verstuurde rond middernacht, ondertekend met 'Verzonden via Twitter voor iPhone'. 

Huawei haalde de tweet meteen weg, maar het was te laat. Screenshots gingen viraal op sociale media. In een interne nota, die het persagentschap Reuters kon inkijken, stelde Chen Lifang, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de communicatie van de groep, dat 'het voorval het merk Huawei schade heeft berokkend.'

Salaris bevroren

De twee verantwoordelijke medewerkers hebben een lagere baan gekregen. Ook is hun salaris met 730 dollar verlaagd. Een van beiden, de digital marketing directeur, ziet zijn salaris bevroren voor een jaar.

Wat het nog erger maakt, is dat beide werknemers niet eens een directe fout maakten. Aangezien Twitter in China door de staat geblokkeerd wordt, worden tweets verstuurd via VPN, private netwerken in het buitenland. Voor Huawei is het de Hongkongse toeleveraar Sapient die zo'n VPN regelt. Aangezien dat VPN het op nieuwjaarsnacht liet afweten, besloot Sapient om de nieuwjaarsboodschap te versturen vanaf een iPhone met een roaming sim-kaart. 

Aangehouden

Het euvel valt op een slecht moment voor Huawei. De financieel directeur van het bedrijf Meng Wanzhou, tevens de dochter van de oprichter, werd in Canada aangehouden op vraag van de Verenigde Staten, die haar uitlevering vragen. Officieel is dat omdat Huawei de Amerikaanse sancties op handel met Iran zou hebben overtreden door in de VS gemaakte producten naar Iran uit te voeren. 

Hoewel Huawei vooral bekend is van zijn smartphones ligt het bedrijf ook in zijn netwerkdivisie onder vuur. Nogal wat westerse bedrijven uit Australië, Canada, het VK en de VS hebben besloten alle apparatuur en netwerken van Huawei en diens zusterbedrijf ZTE in de ban te doen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect