Imec lanceert 5 nieuwe start-ups

Winkeldiefstal detecteren met software. Verlamde kinderen laten wandelen met robots. Het technologie-instituut Imec steunt Belgische start-ups om dat mogelijk te maken.

Vijf nieuwe start-ups worden toegelaten tot het istart-programma van Imec. Die krijgen er 18 maanden lang begeleiding om hun bedrijf verder op de kaart te zetten.

Spotcrowd ontwikkelde een platform dat een oplossing biedt voor het probleem van winkeldiefstallen. 'Er is interesse uit de retailsector om de technologie uit te testen', klinkt het. Via het systeem kunnen beelden van winkelcamera's bekeken worden door iedereen die zich aanmeldt als 'spotter'. Die kunnen verdachten met één muisklik aangeven aan de winkel. Indien daardoor een dief op heterdaad betrapt wordt, krijgt de spotter een vergoeding. Wereldwijd verliest de retailsector naar schatting 90 miljard dollar aan goederen wegens diefstal.

Medical Robots ontwikkelde de Hibbot, een robot als hulpmiddel om kinderen met hersenverlamming te ondersteunen. Die robot optimaliseert de oefeningen constant op basis van sensoren en slimme software.

Het Gentse Fluves werpt zich op onderzeese kabels. Het zet software in om de schade aan onderzeese kabels van op afstand te monitoren. Dat verlaagt de kosten voor inspectie en onderhoud aanzienlijk. 

SiteManager heeft op zijn beurt een platform onwikkeld voor webdesigners en Qrama mikt met zijn technologie op bedrijven die op een snelle en relatief eenvoudige manier met de analyse van big data willen starten. 'Het bedrijf staat op het punt overeenkomsten te tekenen met enkele belangrijke spelers.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud