start-ups

Leuven en Antwerpen sterk in tech voor maakbedrijven

De autosector is één van de grote klanten van de Duitse maakindustrie, die op zijn beurt heel wat nieuwe techbedrijven aantrekt.

Leuven en Antwerpen behoren tot de Europese top in de ontwikkeling van digitale technologie voor de maaksector. Dat blijkt uit een studie van de techfederatie Agoria en het kenniscentrum Sirris.

Omdat Duitsland bij uitstek een land van maakbedrijven is, hoeft het niet te verwonderen dat start-ups en scale-ups uit de zogenaamde 'ManuTech'-sector vooral daar floreren. Afgaande op het aantal kapitaalrondes door groeibedrijven vormen Berlijn en München de grootste Europese ecosystemen, leert de studie. Ook Londen en de Scandinavische hoofdsteden Stockholm en Oslo halen net de top vijf.

6
Digitale technologie voor maakbedrijven
Op de zesde plaats vinden we Antwerpen, nog voor Parijs en enkele andere Scandinavische steden.

Op de zesde plaats vinden we Antwerpen, nog voor Parijs en enkele andere Scandinavische steden. In de havenstad haalden onder meer de techbedrijven Rombit, Qpinch, Irsistick en Aloxy geld op. Volgens Bart Steukers, directeur Context bij Agoria, speelt de Universiteit Antwerpen een grote rol in in het lokale ecosysteem. 'Ook het innovatienetwerk The Beacon is relevant om innovatieve technologieën te valoriseren in de haven, industrie en bouw. Daar zit de komende jaren heel wat waardecreatie en dus economische groei in.'

Ook Leuven profiteert sterk van de aanwezigheid van de universiteit en van het onderzoekscentrum Imec. Die leverden de voorbije decennia mooie spin-offs af zoals LayerWise, LMS International, ICOS Vision en Metris.

Leuven is in de studie van Agoria en Sirris zelfs het tweede Europese ManuTech-ecosysteem op basis van de opgehaalde financiering, na Berlijn maar voor München. Eindhoven, dat sterke banden heeft met Leuven en Imec, staat op de negende plaats. De sterke positie van Leuven in de studie heeft wel veel te maken met één bedrijf: de 3D-specialist Materialise, die met zijn beursgang in de VS veel kapitaal kon ophalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect