Advertentie
Advertentie

Leuvenaars brengen eerste aardbeirobot op de markt

In de aardbeienpluk gebeurt momenteel nog alles met de hand. Maar met een performante robot hoopt het Leuvense R&D-bedrijf Octinion daar snel verandering in te brengen.

Wanneer woensdag de internationale landbouwbeurs Fruit Logistica aftrapt in Berlijn, zal het een Belgisch bedrijf zijn dat er hoge ogen gooit.

Het Leuvens Octinion doet er de commerciële lancering van zijn aardbeiplukrobot, waar meer dan vier jaar aan gesleuteld werd. Het resultaat is een zelfrijdend karretje met een zacht rubberen 3D-geprinte arm.

Drie camera's lokaliseren de aardbei, waarna de robotarm enkel de rijpe aardbeien plukt en in het plastic bakje legt bestemd voor de verkoop - met het kroontje naar beneden zodat de rode vrucht zichtbaar is en niet het groen.

In 2017 ging onze videoreporter al eens langs bij Octinion.

 

De machine plukt zo één aarbei elke drie seconden, hetzelfde tempo als een menselijke plukker. Maar Octinion maakt zich sterk dat de machine minder vruchten beschadigt dan bij een manuele pluk, omdat de grijper de krachter die op de vrucht wordt uitgeoefend gelijkmatig kan verdelen. Zo is er minder kans op kneuzingen. 

Bovendien is door de krapte op de arbeidsmarkt de vraag naar werkkrachten in de fruitteelt groter dan het aanbod. Ook dat probleem moet de automatisering van de fruitpluk opvangen.

Er wordt internationaal op verschillende plekken gewerkt aan gelijkaardige plukrobots. Maar de eerste versie die het ook tot een commerciële lancering schopt, is dus Belgisch van oorsprong. Het toestel kost tussen de 100.000 en de 150.000 euro, een bedrag vergelijkbaar met andere landbouwmachines.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud