Advertentie

Materialise zet nieuwe stap in 3D-printing voor knie-operaties

Dokter Jaeken met de knieprothese ©Materialise

Materialise, 3D-printingspecialist, en orthopedisch chirurg Roger Jaeken zijn erin geslaagd om een knieprothese te plaatsen op basis van nieuwe technologie. Waar vroeger dure CT- en MRI-scans de info leverden voor 3D-visualisatie kan het voortaan ook op basis van gewone 2D-röntgenbeelden. Dat maakt het mogelijk patiënten sneller te helpen.

Orthopedisten die een knieprothese moeten plaatsen, hebben daarbij grosso modo twee mogelijkheden. Eén: hij inspecteert tijdens de operatie zelf de opengesneden knie  en brengt meteen een standaardprothese in. Twee: hij maakt een scan van de knie en kan dankzij software van 3D-printingbedrijf Materialise een driedimensionale voorstelling op een computer toveren. Zo kan de chirurg kan op voorhand de knie inspecteren, de hele operatie virtueel oefenen en op basis van deze simulatie geleidingsplaatjes ontwerpen die de operatie zelf helpen om de prothese perfect te plaatsen. Die geleidingsplaatjes stuurt hij vervolgens digitaal door naar Materialise die ze print in 3D. 

‘De belangrijkste succesfactor bij een (knie)prothese is de exactheid van de plaatsing’, verklaart dr. Roger Jaeken, de orthopedisch chirurg van het AZ Heilige Familie in Reet, die meewerkte aan de nieuwste ontwikkeling van Materialise. ‘Hoe exacter, hoe minder complicaties, hoe comfortabeler  en minder pijn voor de patiënt. En die exactheid is vele malen groter door virtuele virtualisatie.'

Tot op vandaag werd zo’n 3D-beeld gegenereerd op basis van een zogenaamde CT- of MRI-scan, die meteen een 3D-beeld opleveren van de knie. ‘Maar een MRI-scan kan je omwille van de magnetische straling niet nemen van een patiënt met een pacemaker of met metaal in het lichaam. En stelt een CT-scan de patiënt bloot een grote hoeveelheid straling.  Bovendien zijn die scans duur. Daarom werden ze maar aangewend bij 20 procent van alle knieprotheseoperaties. 

Met de nieuwe technologie biedt Materialise, dat sinds juni van dit jaar op de Amerikaanse beurs Nasdaq staat genoteerd, software aan die een 3D-visualisatie kan genereren op basis van radiologie met klassieke röntgenstraling (X-ray). 'Slechts enkele beelden vanuit drie verschillende invalshoeken zijn nodig voor een driedimensionale computersimulatie die even performant is als die op basis van de CT- of MRI-scans', stelt Jaeken die intussen ook de de eerste knieprothese heeft geplaatst op basis van die 2-D-scans. ‘Dit was mijn 821ste operatie met de technologie van Materialise’, zegt hij tevreden. ‘Maar de eerste op basis van gewone 2D-röntgenbeelden.’ 

Let op: het is niet de knieprothese die in 3D geprint wordt, wel de geleidingsinstrumenten die de chirurg in staat stellen de prothese heel nauwkeurig te plaatsen. Materialise gaat zijn röntgengebaseerde geleidingstechnologie voor knieoperaties eerst evalueren, om ze vervolgens ter beschikking te stellen van ‘een gelimiteerd aantal chirurgen in Europa’. Daarna is het de bedoeling een registratieprocedure voor de Verenigde Staten te beginnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud