Omstreden topman weg bij Technopolis

Erik Jacquemyn (tweede rechts) verlaat Technopolis. ©BELGA

Erik Jacquemyn lag onder vuur wegens zijn autoritaire stijl, en is niet langer de baas van Technopolis in Mechelen.

Voor Technopolis, het populaire doe-centrum voor jongeren in Mechelen, begint een nieuw tijdperk. Het mandaat van stichter en bezieler Erik Jacquemyn wordt op 1 maart stopgezet. Dat beslisten Jacquemyn en de raad van bestuur dinsdag in onderling overleg, aldus een persbericht van Technopolis. Jacquemyn blijft nog een jaar deeltijds in dienst als strategisch adviseur om zijn 'unieke ervaring en expertise’ door te geven, zo klinkt het.

Het persbericht looft Jacquemyn voor zijn pionierswerk, strategische visie en internationale erkenning. Maar in de realiteit lag de gedelegeerd bestuurder intern al jaren onder vuur omwille van zijn autoritaire stijl. Eind 2014 stelde een aantal (oud-)werknemers in een open brief die bedrijfscultuur aan de kaak. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) had vorig jaar beslist om de werkingssubsidies van Technopolis te bevriezen op basis van twee kritische audits, die een angstcultuur en een diepe malaise bij Technopolis blootlegden.

In mei 2016 zou de Vlaamse regering de positie van Jacquemyn evalueren. Maar de vernieuwde en verjongde raad van bestuur beslist nu om daarop niet te wachten. Vorige maand boog de raad zich nog over een nieuwe personeelsbevraging, waaruit weinig beterschap bleek.

'Door deze beslissing komt een eind aan een turbulente periode voor het personeel en de instelling', reageerde minister Muyters op de beslissing. 'Ik hoop dat zij een verse start kunnen nemen met een focus op de basisopdracht van Technopolis: kinderen en jongeren op een aantrekkelijke manier in contact brengen met wetenschap en techniek.'

De raad van bestuur had Jacquemyn in december al gedegradeerd. Hij bleef officieel aan als gedelegeerd bestuurder, maar mocht geen werknemers meer rechtstreeks aansturen. Financieel en operationeel directeur Ingrid Letellier kreeg de taak de dagelijkse leiding ad interim over te nemen tot mei 2016.

Begin oktober liet Jacquemyn nog weten dat hij nooit aan opstappen heeft gedacht. 'Je kan als trainer succes boeken en toch ontevreden spelers in je kleedkamer hebben', zei hij aan de Gazet van Antwerpen - tot ergernis van heel wat werknemers. ‘Dan moet je luisteren. Maar een coach die succes heeft ontslaan, is nogal gek.

Volgens het persbericht zal Erik Jacquemyn actiever worden bij de internationale federatie van wetenschapscentra. Daarnaast blijft hij vermoedelijk de man achter de Brabanthal in Leuven, die hij al decennia leidt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud