Advertentie

Option onderhandelt over 2 miljoen euro krediet

Eric Van Zele, voorzitter van Option, onderhandelt over 2 miljoen euro krediet. ©Diego Franssens

De kassa van het Leuvense technologiebedrijf Option is andermaal bijna leeg. Dat blijkt uit het halfjaarrapport van het bedrijf dat nu wordt geleid door Eric Van Zele.

De financiële middelen zijn de voorbije maanden geslonken tot 670.000 euro, waarvan Option nog 540.000 euro moet ontvangen - als deel van de 2,6 miljoen euro aan overbruggingskredieten die het eerder dit jaar door onder meer aandeelhouder Marc Coucke werd toegezegd.

Om de openstaande facturen van leveranciers te betalen en om over extra werkkapitaal te beschikken onderhandelt Option momenteel over een kredietlijn van 2 miljoen euro. Om sterker te staan in die gesprekken gaat het bedrijf zijn resterende schuld van 5 miljoen euro en 3,7 miljoen euro intresten omzetten in aandelen.

Eerder dit jaar kon voorzitter Van Zele (69) de schuldeisers/obligatiehouders al overtuigen om 23,8 miljoen euro aan schulden om te zetten in aandelen. Daardoor explodeerde het aantal uitstaande aandelen met liefst 199 miljoen tot meer dan 297 miljoen stuks.

In de eerste zes maanden kwam de omzet van het internet-of-things product CloudGate uit op 2,8 miljoen euro (+34%). In de tweede jaarhelft verwacht Van Zele een versnelling tot 5 à 6 miljoen euro. Dat is nodig om in die periode break-even te draaien. Na zes maanden bedroeg het nettoverlies 0,5 miljoen euro.

Option strompelde de voorbije jaren van de ene crisis naar de andere. Het vervelde van een topspeler in mobiele communicatie van 700 werknemers tot een noodlijdend bedrijf van een 30-tal mensen.

Aandeelhouders

Naast geld is Option ook op zoek naar een nieuwe CEO, na de stap opzij van Jan Callewaert eerder dit jaar. In afwachting van de opvolg(st)er neemt Van Zele de honneurs waar.

Bij de conversie van de schulden in aandelen werd Van Zele (11,4%) Options op twee na grootste aandeelhouder. Hij nam de aandelen van obligatiehouder QuaeroQ over die een exit zocht. Callewaert blijft de grootste met 23,9 procent, gevolgd door de Amerikaanse telematicaspecialist Danlaw (17%). Marc Coucke heeft een belang van 8 procent.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud