Option heeft snel partner nodig

Jan Callewaert, stichter en bestuursvoorzitter van Option. ©BELGA

Het Leuvense technologiebedrijf Option zit andermaal krap bij kas. Het versnelt daarom de zoektocht naar een industriële of financiële partner.

Option slaagt maar er niet in zijn verkopen op te krikken. Zoals het bedrijf van Jan Callewaert in juli al waarschuwde, stelden nogal wat klanten hun orders uit naar de tweede jaarhelft. De omzet zakte dan ook van 2,8 tot 2,6 miljoen euro in de eerste helft van 2015.

Een lichtpunt is dat de omzet uit technologie gerelateerd aan het 'internet der dingen' omhoog ging, van 0,3 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2014 naar 1,3 miljoen euro. Die machine-to-machine-technologie (M2M) ziet Option als zijn wissel op de toekomst. Met CloudGate, een draadloos netwerkpunt dat allerlei toestellen kan aansluiten op het internet, wil het bedrijven overtuigen die fors inzetten op het internet der dingen. De verhoopte ‘lift-off’ bleef tot nog toe uit. 

Option blijft focussen op het 'internet of things'. 'De bedoeling is meer toepassingen voor CloudGate te ontwikkelen, zoals wifi-routers voor op treinen, trams en bussen. Ook het aantal externe ontwikkelaars voor CloudGate nam toe', zegt CEO Frank Deschuytere.

Cash bijna op

Maar omdat het veel langer duurt dan verwacht vooraleer de klanten effectief de CloudGates bestellen - onder meer door veelvuldige tests - heeft Option de cash weer bijna helemaal opgebrand. Marc Coucke en enkele zakenfamilies stopten het bedrijf vorig jaar 12 miljoen euro toe. En een halfjaar geleden daarbovenop een overbruggingskrediet van 2,7 miljoen euro.

Onvoldoende, zo blijkt, eind juni bedroeg de kaspositie nog 900.000 euro. In de tweede jaarhelft heeft het bedrijf naar eigen zeggen 5 miljoen euro nodig. Er is met andere woorden een gat van 4,1 miljoen euro.

Deschuytere: 'Voor CloudGate verwachten we significante opvolgorders uit Noord-Amerika, onze belangrijkste markt. Verder zullen ook de verkoop van modules en routers (het oudere XYFI-product) cash genereren.' De topman rekent in de tweede jaarhelft op een verkoop van 20.000 stuks. In de eerste jaarhelft bleef de teller steken in de buurt van 10.000.

Redder

Die verkopen volstaan echter niet om de cashput volledig te delgen. Daarom heeft de topman de zoektocht naar een redder versneld. Hij wil nog dit jaar een industriële of financiële partner - andere dan huidige aandeelhouders en de kredietverschaffers Marc Coucke en Quaroq - aan boord halen.

Option sloot het eerste halfjaar af met een bedrijfsverlies van 5 miljoen euro en een nettoverlies van 6 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud