Panasonic koopt Zetes

Alain Wirtz, de CEO van Zetes. ©Dries Luyten

De Japanse technologiereus heeft de meerderheid van het identificatiebedrijf Zetes in handen gekregen en lanceert een bod op de overige aandelen aan 54,5 euro per aandeel.

Panasonic heeft een akkoord bereikt om de aandelen van CEO Alain Wirtz (Zephyr), de investeringsmaatschappij Cobepa en een aantal managers over te nemen voor 149,6 miljoen euro. Daardoor hebben de Japanners 50,95 procent van het bedrijf. Dat maken beide bedrijven bekend in een persbericht. De deal waardeert Zetes op 293,6 miljoen euro.

€293,6 miljoen
Panasonic betaalt 293,6 miljoen euro voor Zetes.

Zoals de wet het voorschrijft, moet Panasonic een verplicht openbaar overnamebod lanceren tegen dezelfde voorwaarden. Het biedt 54,5 euro per aandeel. Het bod is een premie van 19,1 procent boven de gemiddelde koers van de jongste dagen. Vandaag was het aandeel geschorst. 

Zetes  maakt de Belgische paspoorten, maar levert ook identiteitskaartenrijbewijzen of papieren voor de sociale zekerheid in tal van andere landen. Die ressorteren onder de tak ‘Personenidentificatie’. Een bijna vier keer grotere afdeling is de ‘Goederenidentificatie’. Die traceert onder meer pakjes die besteld zijn via het internet, een activiteit die in de lift zit dankzij het succes van e-commerce.

Het bedrijf verwachtte dit jaar een lagere omzet dan in het recordjaar 2015. De winst zou 'wel aansluiten' bij die van vorig jaar.

Merk

Panasonic geeft de indruk dat het weinig wil veranderen aan de dagelijkse werking van het bedrijf. Zetes kan voortwerken onder zijn eigen merknaam. Ook het management onder leiding van CEO Alain Wirtz, voorzitter Jean-François Jacques en financieel directeur Pierre Lambert blijft op post.

De overname moet goedgekeurd worden door de concurrentieautoriteiten. Panasonic, dat geadviseerd werd door het bureau Antwerpse SDM-Valorum, verwacht dat de deal in het tweede kwartaal van 2017 rond kan zijn.

Zetes trok in november 2005 naar de Brusselse beurs. Het haalde toen 30 miljoen euro op aan 23 euro per aandeel.

Consolidatie

De sector is volop in beweging. In oktober nam het Amerikaanse investeringsfonds Advent de identificatie- en veiligheidstak van de Franse groep Safran over. De Amerikanen betaalden 12 keer de bedrijfscashflow (ebitda) voor deze concurrent van Zetes.

Kerncijfers Zetes (2015)


Omze: 258 miljoen euro
Brutobedrijfswinst (ebitda): 26,7 miljoen euro
Nettowinst: 10,7 miljoen euro

Aantal personeelsleden: 1.187.

Beursgenoteerd sinds november 2005.
Introductieprijs: 23 euro.

 

Grootste aandeelhouders

Cobepa (24,7%)
CEO Alain Wirtz (23,7%)

Zij handelen in onderling overleg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud